Hlavní obsah

Podle KLDR ještě nenastal čas ukončit korejskou válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Pchjongjang

KLDR označila za předčasnou výzvu k oficiálnímu ukončení korejské války, kterou tento týden přednesl na Valném shromáždění OSN jihokorejský prezident Mun Če-in. Severní Korea uvedla, že nemá záruky, že USA přestanou s nepřátelskou politikou vůči Pchjongjangu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Edgar Su, Reuters

Vlajka KLDR.

Článek

Podle KLDR by prohlášení o ukončení války nyní neprospělo stabilizaci Korejského poloostrova. Pchjongjang považuje za nutné, aby USA přestaly se svou nepřátelskou politikou, za což považuje americké sankce proti KLDR a přítomnost amerických vojsk v Jižní Koreji. USA ale podmiňují jakékoliv vstřícné kroky vůči Severní Koreji ukončením jejího jaderného programu.

Jihokorejská vláda uvedla, že se bude i nadále snažit o dosažení mírové dohody. Jihokorejský prezident prohlásil, že si podle něj KLDR uvědomí, že je v jejím zájmu jednat s USA. Dodal ale, že si není jistý, že se tak stane do konce jeho mandátu v roce 2022.

KLDR přitvrzuje. Záběry ukazují odpálení balistické rakety z vlaku

Svět

Vojenské napětí mezi Soulem a Pchjongjangem vzrostlo minulý týden, kdy obě země oznámily, že uskutečnily testy svých balistických raket. Již dříve severokorejský vůdce Kim Čong-un pohrozil, že jeho země zavede nové zbraně a posílí svůj vojenský arzenál.

Severní Korea odpálila dvě balistické rakety, jednu pak vypustila Jižní Korea

Svět

Korejská válka vypukla v červnu 1950. Příměří, na které dohlíželi i Čechoslováci, bylo uzavřeno v červenci 1953, konflikt ale nikdy neukončila mírová dohoda. KLDR a Jižní Korea jsou tak stále ve válečném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám