Hlavní obsah

Severní Korea odpálila dvě balistické rakety, jednu pak vypustila Jižní Korea

– Soul • Aktualizováno

Severní Korea ve středu odpoledne odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu, které dopadly do Japonského moře, uvedl jihokorejský sbor náčelníků štábu. Rakety byly odpáleny ze střední části KLDR. Je to už druhý raketový test Severní Koreje tento týden. Krátce poté odpálila svou balistickou raketu z ponorky i Jižní Korea.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejci sledují v ulicích zprávu o severokorejském raketovém testu.

Článek

Jihokorejský štáb uvedl podle agentury Jonhap, že rakety byly vypáleny v 12:34 a 12:39  místního času (5:34 a 5:39 SELČ), vystoupaly do výše 60 km a uletěly asi 800 km, než dopadly do moře. Podle vládních zdrojů šlo zřejmě o rakety na tuhé paliva KN-23 odvozené z ruských střel Iskander.

Americké manévry skončily, KLDR přesto vypálila další dvě balistické rakety

Svět

Spojené státy uvedly, že i když střely nepředstavovaly přímé ohrožení amerických občanů nebo území, destabilizují situaci. Test rakety odsoudil ve středu jako nehorázný japonský premiér Jošihide Suga.

Několik hodin poté odpálila svou první balistickou raketu  z ponorky Čchong Wa-te i Jižní Korea. Podle jihokorejské prezidentské kanceláře testu přihlížel i prezident země Mun Če-in. Raketa uletěla předem určenou vzdálenost a zasáhla stanovený cíl.

Jižní Korea se tak stala osmou zemí na světě, která vyvinula a otestovala balistickou raketu odpalovanou z ponorek. Raketa má sloužit k odstrašování různých hrozeb a má zajistit Jižní Koreji ještě větší zbrojní nezávislost. 

Testy v době sondování dalšího jednání 

Testy byly provedeny v době, kdy se v Jižní Koreji setkal čínský ministr zahraničních věci Wang I s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a dalšími vysokými jihokorejskými představiteli. Probírali, jak pokročit s otázkou denuklearizace Korejského poloostrova, která uvízla na mrtvém bodě.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v roce 2018 slíbil na schůzce v Singapuru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem denuklearizaci, ovšem KLDR jen zastavila jaderné a raketové testy výměnou za zrušení amerických manévrů v oblasti.

Dále rozhovory nepokračovaly, protože KLDR požadovala postupně uvolňování sankcí a Američané trvali na jejich zrušení až po úplné denuklearizaci.

Wang I v reakci na odpálení střel řekl, že "by všechny strany měly spolupracovat při snaze prosadit mír a stabilitu na Korejském poloostrově".

"Nejen Severní Korea, ale také další země provádějí vojenské aktivity," citovala Wanga agentura Reuters, "My všichni bychom měli vyvíjet snahu takovým způsobem, který pomůže obnovit dialog," míní šéf čínské diplomacie.

KLDR oznámila, že otestovala střelu s plochou dráhou letu s doletem 1500 km

Svět

Středeční test následoval poté, co v pondělí oznámil Pchjongjang, že o víkendu úspěšně otestoval střelu s plochou dráhou letu o dosahu 1500 km.

Během dvou hodin letu nad KLDR a mořem provedly osm změn směru, než zasáhly cíl. Tyto střely může Severní Korea na rozdíl od balistických raket a jaderných zbraní vyvíjet.

Podobnou raketu, navíc nadzvukovou, vyvíjí i Jižní Korea.

Reklama

Výběr článků

Načítám