Hlavní obsah

Podle francouzského ministra vzbouřenci v Mali dlouho nevydrží

Paříž
Aktualizováno

Francouzská bojová letadla v neděli podnikla 30 náletů na základny a sklady paliva maliských rebelů na severu země. Uvedl to v pondělí v rádiu France Inter francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Řekl, že cílem je odříznout vzbouřence od zásobovacích cest. Podle něj rebelové bez čerstvých zásob dlouho nevydrží. Tuarégové oznámili, že dva čelné představitele vzbouřenců dopadli.

Foto: Reuters

Tři francouzské Mirage 2000D nad čadskou Ndžamenou míří na Mali

Článek

Tuarégové podle agentury Reuters oznámili, že u hranic s Alžírskem zadrželi dva vysoké představitele islámských radikálů. Jde o třetího nejvýš postaveného muže hnutí Ansar Dine Mohamada Músi Muhamada, který zavedl právo šaría v Timbuktu. Druhým dopadeným je člen skupiny MUJAO Umajní Uld Babu Achmad, který zřejmě stál za únosem francouzského občana.

"Stíhali jsme kolonu islamistů a předevčírem jsme oba zajali," řekl mluvčí MNLA Ibrahím Assalíh." MNLA ukončila v lednu spojení s Ansar Dine a hájí čistě zájmy separatistických Tuarégů. Bamako s nimi vyjednává.

Nálety na zázemí radikálů

Fabius sdělil, že cílem náletů bylo „zničit základny a sklady paliv“ poblíž Tessalitu ležícím asi 200 kilometrů severně od Kidalu. Panují obavy, že by se vzbouřenci mohli v horách zkonsolidovat a přeskupit.

„Když se podíváte na mapu, mohou najít úkryty na severu a severovýchodě. Ale tam mohou zůstat dlouho, jen když budou mít cestu k zásobám. Velmi účinným manévrem tomu armáda zabránila,“ řekl Fabius. Neuvedl ale, jestli jsou nálety předzvěstí další pozemní ofenzívy.

Od zahájení intervence 11. ledna se podařilo nejen zastavit postup radikálních muslimů k Bamaku, ale také je vytlačit z většiny oblastí, které ovládli. Francouzi už dobyli všechna města s výjimkou Kidalu. U něj mají pod kontrolou jeho letiště, ale město je v rukou separatistických Tuarégů z hnutí MNLA.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps, Novinky

Mali

Tessalit u alžírských hranic je branou do hor Adrar des Ifoghas, kde by mohli vzbouřenci najít úkryt a kde zřejmě zadržovali zahraniční rukojmí.

Podle armádních expertů je hornatá oblast Sahary dokonalým úkrytem pro radikály, kde je velmi těžké je porazit. A je otázkou, zda přerušení zásobovacích linií bude mít takový účinek, jaký Fabius očekává. Soudě podle konfliktu v Afghánistánu.

Fabius také oznámil, že Francie chce, jak nejrychleji to bude možné, předat kontrolu nad městy africkým silám: „Ve městech, která držíme, chceme být rychle nahrazeni africkými silami." Podle něj se Francouzi brzy stáhnou z Timbuktu.

Momentálně je v Mali 3500 Francouzů a 2000 vojáků z Čadu a Nigeru. V zemi má být nakonec rozmístěno dalších 6000 vojáků ze zemí Africké unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám