Hlavní obsah

USA vyhlásily kvůli koronaviru stav zdravotní nouze

• Aktualizováno

Nákaza novým typem koronaviru se bleskově šíří. Největší nárůst počtu nemocných hlásí Čína, kde je nakažených kolem 10 tisíc a počet obětí se vyšplhal na 213. Napsala to agentura DPA s odkazem na čínskou národní zdravotnickou komisi. Počet nakažených už přesáhl úroveň onemocnění při epidemii SARS v roce 2003. Situaci jsme sledovali on-line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 20 dnech pustili z nemocnice ve Wu-chanu prvního pacienta po zápalu plic spojovaného s koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

On-line byl ukončen. 

22:23 - Akcie v USA kvůli epidemii koronaviru prudce oslabily, Dow Jonesův index odepsal 2,1 procenta na 28.256 bodů, zažil nejhorší den od loňského srpna.

22:08 - Spojené státy vyhlásily kvůli epidemii nového typu koronaviru stav zdravotní nouze. Úřady zabrání vstupu do země cizincům, kteří navštívili Čínu.

Foto: David Ryder, Reuters

Cestující z Číny na letišti v Tacomě v USA

21:30 - Provincie Chu-pej, epicentrum nákazy novým koronavirem, není v podstatě od zbytku země izolována, lidé z ní i do ní proniknou. Hlavní zákaz totiž platí pro dopravu a neplatí pro pěší. Ti překračují například most přes řeku Jang-c’-ťiang ve městě Ťiou-ťiang, píše agentura Reuters.

19:59 - Pět Čechů bude z Číny evakuováno ve spolupráci s Francií. V pátek to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Do Prahy dorazí v neděli z Bruselu a budou převezeni do Nemocnice Na Bulovce.

18:04 - Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min požádal podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové kvůli nákaze novým koronavirem o humanitární pomoc. Česko podle ní posoudí, jestli má nějaké prostředky osobní ochrany, které může poskytnout. Po pátečním jednání s velvyslancem to Gottvaldová řekla ČTK a Českému rozhlasu.

17:58 - Čínské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti varování amerických úřadů, které kvůli epidemii koronaviru v Číně vyzvalo své občany, aby do této nejlidnatější země Asie necestovali. Důvody, které k opatření vedly, se podle čínského ministerstva nezakládají na faktech, uvedla agentura Reuters.

17:08 - Ve Švédsku byl v pátek potvrzen první případ nákazy novým typem koronaviru. Epidemie se tím rozšířila již do sedmé země v Evropě. Nakaženou je žena, jež se vrátila z Číny. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom informovala agentura Reuters.

16:47 - Pokud Češi z Wu-chanu, odkud se šíří nákaza novým koronavirem, poletí rovnou do Prahy, vyšetří je podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové v Nemocnici Na Bulovce. Potom jim bude nařízena karanténa. Přílet evakuovaných Čechů přímo do Prahy je jednou z možností. Česko jedná o návratu svých občanů také s Francií a Německem. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek zmínil i možnost vyslat do Číny český vládní speciál.

14:27 - Z Bavorska je hlášen případ nákazy koronavirem u dítěte. Jde o potomka jednoho z nakažených zaměstnanců firmy Webasto, píší tamní média.

Koronavirem se v Německu nakazilo dítě

Evropa

13:46 - Rusko ohlásilo své první dva případy nákazy koronavirem. Chystá evakuaci svých občanů z Wu-chanu a oznámilo, že umístí evakuované do izolace.

13:45 - Krajští hygienici oznámili, že žena, která se v Německu setkala s mužem nakaženým koronavirem, nákazu nemá. Žena pracuje pro firmu Webasto a byla v minulých dnech v německé centrále této společnosti, kde onemocněli čtyři lidé.

13:03 - Slovenský premiér Peter Pellegrini sdělil, že na odlet z Číny čekají dva Slováci. Měli by být evakuovaní společně s dalšími Evropany. „Pokud se u nich projeví příznaky ještě před odletem, budou ošetřováni v nemocnici v Číně. Když se tak nestane, budou převezeni na některé z evropských letišť, odkud budou převezeni speciálními sanitními vozy na Slovensko a budou umístěni na 14 dnů v karanténě v nemocnici v Banské Bystrici,“ řekl premiér.

Žena z Liberce, která se potkala s nakaženým Němcem, se koronavirem nenakazila

Domácí

12:41 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve Sněmovně novinářům řekl, že podpoří omezení přímých letů mezi Českou republikou a Čínou. „Pokud to bude technicky možné a právně možné, tak je to krok, který je v tuto chvíli namístě,“ uvedl Vojtěch. Velká část turistů ale podle něj stejně do Prahy může přijet autobusy ze sousedních zemí.

11:58 - Italská vláda kvůli koronaviru vyhlásila na šest měsíců stav nouze. Chce urychlit boj proti němu a zabránit jeho šíření. V zemi jsou dva případy nákazy.

10:41 - Britské úřady hlásí dva potvrzené případy nákazy koronavirem. Pacienti jsou příbuzní. Británie je pátou evropskou zemí, kde se virus vyskytl.

10:03 - V Česku bylo do čtvrtka testováno kvůli koronaviru 34 vzorků, žádný nebyl pozitivní. Aktuálně není podle ministra zdravotnictví žádný podezřelý případ.

9:55 - Mongolsko uzavře do 2. března hranice s Čínou. Mongolové, kteří jsou v tuto chvíli v Číně, mají čas se vrátit zpět domů do 6. února. Po tomto termínu nesmějí přicestovat přes Čínu. Rusko už své hranice s Čínou na Dálném východě zavřelo ve čtvrtek.

Foto: Erika Kinetz, ČTK/AP

Letadlo s cestujícími z Hongkongu dosedlo na římském letišti. Pasažérům se nejprve změří teplota.

9:48 - Šíření nákazy má za následek zrušení další sportovní akce, a to turnaje golfistek na ostrově Chaj-nan, který se měl konat v březnu.

9:41 - Německá armáda chce vyslat do Číny ještě jeden letoun, aby z epicentra nákazy ve Wu-chanu transportoval další občany, napsala agentura DPA. Stroj by měl odstartovat během pátečního dopoledne.

9:08 - Jihokorejské ministerstvo zdravotnictví upozorňuje lidi, kteří mají obavy z nového typu koronaviru, že kvašená zelenina kimči je pravděpodobně před nákazou neochrání. Připomíná, že nejlepší ochranou před virem je dodržování zásad hygieny, hlavně časté mytí rukou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína ohlásila nových 1982 potvrzených případů koronaviruVideo: Reuters

Někteří jihokorejští vědci během epidemie viru SARS v roce 2003 tvrdili, že není vyloučené, že díky kimči, připravovanému například ze zelí, česneku a chilli, bylo v zemi poměrně málo nakažených. Prohlašovali, že bakterie vznikající během procesu kvašení pomáhají v boji proti infekcím.

8:11 - Ve čtvrtek v podvečer přišli do fakultní nemocnice v Žilině dva Slováci ve věku 35 a 39 let, kteří měli po návratu ze služební cesty v Číně příznaky nákazy koronavirem. Během svého pobytu v Číně měli navštívit jedno z epicenter nákazy, uvedla televize Markíza. „Okamžitě byli uzavřeni ve vstupní místnosti, aby nepřišli do kontaktu s jinými pacienty,“ uvedla mluvčí nemocnice Lenka Záteková. Oba muži byli okamžitě převezeni do nemocnice v Martine, protože v Žilině není infekční oddělení.

Foto: TV Markíza

Nemocnice v Žilině

7:34 - Z čínského Wu-chanu odletěl speciál s 83 britskými občany a dalšími 27 lidmi na palubě. Původně měl odstartovat ve čtvrtek, nedostal ale povolení.

6:00 - Nejvíce obětí hlásí provincie Chu-pej, která je centrem epidemie. Na nákazu tam zemřelo již 204 osob a je tam téměř 6000 nakažených. Za sedm dní se podařilo vyléčit a propustit z nemocnice 596 lidí.

5:30 - Mimo Čínu se nákaza objevila v asi 20 zemích a nakaženo je přes 120 lidí. V Německu potvrdilo bavorské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek večer pátý případ. Pacient je zaměstnancem společnosti Webasto z oblasti Starnberg, která také zaměstnává čtyři dříve známé infikované lidi. Koronavirem způsobujícím zápal plic se nakazili od kolegyně z Číny během školení.

Foto: Stringer, Reuters

Laboratorní pracovník v Číně prověřuje vzorky odebrané pacientům podezřelým z nákazy koronavirem.

Americké ministerstvo zahraničí na svých internetových stránkách doporučilo svým občanům, aby necestovali do Číny. Zvýšilo tak své varování pro cesty do Číny na stejnou úroveň jako pro cesty do Iráku nebo Afghánistánu.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Počet nakažených koronavirem 2019-nCoV v tuto chvíli přesáhl úroveň počtu těch, kteří byli nakaženi virem SARS před 17 lety, píše agentura DPA. Tehdy onemocnělo 8096 lidí a zemřelo jich 774.

Počet mrtvých by sice mohl být nižší, ekonomové se však obávají, že hospodářský dopad bude mnohem vyšší než při onemocnění SARS. To stálo globální ekonomiku podle odhadů 33 miliard USD (755,6 miliardy Kč). Podíl Číny na globální ekonomice se však od té doby výrazně zvýšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám