Hlavní obsah

Počasí vysvobodilo české horolezce z ledového sevření v Himálaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští horolezci Marek Holeček a Radoslav Groh mohli po sobotním zlepšení počasí zahájit sestup z himálajské sedmitisícovky Baruntse, pod jejímž vrcholem byli uvězněni téměř čtyři dny. Po dosažení vrcholu 7129 metrů vysoké hory v úterý dvojici zastihlo špatné počasí a uvízli v bivaku ve sněhové vánici, mlze a s tenčící se zásobou potravin. Teprve v sobotu se dočkali podmínek příhodných pro sestup.

Foto: Profimedia.cz

Himálajská hora Baruntse má výšku 7129.

Článek

„Opět šílená, promrzlá noc s uragánem, ale ráno bezvětří a slunce! Jdeme dolu, jdeme doluuuu, jdeme doluuuu,” vzkázal Holeček na facebooku ve zprávě převzaté ze satelitního telefonu.

Holeček s Grohem zdolali Baruntse podle webu lezec.cz novou cestou severozápadní stěnou. Expedici v severovýchodním Nepálu zahájili před téměř třemi týdny.

Promrzlí a bez jídla. Čeští horolezci jsou v Himálaji uvězněni pod vrcholem sedmitisícovky

Svět

V nuceném bivaku v nadmořské výšce 7000 metrů jim vedle nepříznivého počasí a nedostatku jídla komplikovaly situaci mokré věci.

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus se dostal už i k Mount Everestu

Koronavirus se po roce pandemie proplížil už i k Mount Everestu. Nakazil se jím nejméně jeden z horolezců, který se na dobytí vrcholu v Nepálu chystal. Nor...

Výběr článků

Načítám