Hlavní obsah

Po letadle malajsijských aerolinek ani stopy, pátrači však našli vraky dvou lodí z 19. století

Po ztraceném letadle společnosti Malaysia Airlines, které zmizelo před čtyřmi lety na trase Kuala Lumpur-Peking, není ani stopy, hledači ale nalezli vraky dvou lodí z 19. století. To je výsledek nejnovějšího pátrání v Indickém oceánu. Soukromá americká firma prohledala od ledna téměř 80 tisíc kilometrů čtverečních oceánu, ovšem objasnit záhadu zmizelého stroje s 239 lidmi na palubě se nepodařilo, napsala agentura DPA.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Článek

„Je to zklamání. Nenašly se žádné stopy po letu MH370 v oblasti, kterou vytyčil Australský úřad pro bezpečnost dopravy, a na území dále na sever... Všichni v naší firmě jsou ale odhodláni pokračovat v průzkumu," prohlásil šéf firmy Oliver Plunkett.

Expedice ovšem objevila vraky dvou britských obchodních lodí, které převážely uhlí a pravděpodobně se potopily po explozích, oznámilo západní australské muzeum v Perthu. Vraky se nacházejí více než 2 300 kilometrů od australského západního pobřeží na mořském dně v hloubce 3 700 a 3 900 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777-200 Malaysia Airlines. Ilustrační foto

Lodě byly objeveny již v roce 2015, rok po tajemném zmizení malajsijského letadla. Informace o nálezu se však zveřejnily až nyní, když se uskutečnil důkladný průzkum za použití speciálních sond.

Foto: Zinfos974/Prisca Bigot/Files, Reuters

Flaperon z malajsijského boeingu se našel na Réunionu.

Předpokládá se, že lodě šly ke dnu po explozích, k nimž došlo na palubě. Což tehdy nebylo nic nezvyklého. Na každé lodi bylo obvykle 15 až 30 lidí. Ti při explozích přišli o život.

Odborníci si nejsou přesně jisti názvy lodí. Jednou z nich by mohl být West Ridge, který se potopil v roce 1883. Druhou by mohla být W. Gordon nebo Magdala, které šly ke dnu v roce 1877 a 1882.

Ačkoli dosavadní pátrání v Indickém oceánu žádné stopy po letounu na světlo nevyneslo, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Reklama

Výběr článků

Načítám