Hlavní obsah

Po anabázi afghánští paralympionici na hrách v Tokiu o medaile zabojují

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před týdnem v Tokiu slavnostním ceremoniálem odstartovaly paralympijské hry, vlajku Afghánistánu musel nést dobrovolník. Dvaadvacetiletá taekwondistka Zakia Chudadadíová i šestadvacetiletý běžec Husajn Rasúlí totiž zůstávali uvězněni v Kábulu poté, co celou zemi ovládli islamisté z hnutí Tálibán. Nakonec se ale oba sportovci her v Japonsku zúčastní.

Foto: Issei Kato, Reuters

Bezpečnostní pracovník na paralympijských hrách v Tokiu. Ilustrační foto

Článek

Díky rozsáhlé záchranné operaci, jejíž podrobnosti nebyly z bezpečnostních důvodů zveřejněny, se totiž oba paralympioniky podařilo evakuovat do Paříže, odkud o víkendu oba přiletěli do Tokia.

Tam je přivítal mimo jiné šéf Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons. „Bylo to mimořádně emotivní setkání plné slz,“ řekl mluvčí IPC Craig Spence.

Oba afghánští sportovci budou na rozdíl od svých kolegů z jiných zemí ukryti před médii a nebudou se muset zúčastnit tiskových konferencí. Chudadadíová, jež na paralympiádě nastoupí jako první afghánská žena, ještě před evakuací prosila o pomoc v emotivním videu.

„Žádám vás, všechny ženy světa, všechny instituce na jejich ochranu, všechny vládní organizace, nedovolte, aby občanka Afghánistánu přišla tak snadno o svá práva,“ prosila v něm mimo jiné.

Taekwondistka, která má pohyblivou jen jednu ruku, nastoupí k prvnímu zápasu ve váhové kategorii 44 až 49 kilogramů ve čtvrtek. Rasúlí, kterého o ruku připravil výbuch miny, poběží o den později na trati 400 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám