Hlavní obsah

Piráti pustili unesenou loď s tanky, dostali přes tři milióny dolarů

HARADHERE

Somálští piráti podle BBC propustili ve čtvrtek ukrajinskou nákladní loď MV Faina s nákladem 33 tanků T-72. Zpráva o propuštění lodi i s posádkou se objevila krátce poté, co piráti informovali, že za unesenou loď už dostali výkupné ve výši 3,2 miliónu dolarů.

Foto: Reuters

Somálští piráti mimo jiné stále zadržují ukrajinskou loď Faina s 33 tanky a další technikou na palubě.

Článek

Na palubě lodi byla jednadvacetičlenná posádka. Loď převážela 33 tanků T-72 a náhradní díly, raketomety a další malé zbraně. Piráti ji unesli 24. září a odpluli s ní do přístavu Harardhere. Původně za ni požadovali výkupné ve výši 15 miliónů dolarů. 

Vyjednávání o propuštění lodě se vlekla velmi dlouho. Část pirátů chtěla přenechat zbraně islámským radikálům, kteří se pokoušejí ovládnout Somálsko. Na konci listopadu se objevily zprávy o dohodě vlastníků s piráty, ktere se však nepotvrdily.

Na začátku prosince se vzbouřila část námořníků z unesené lodi a zaútočila na somálské strážce. Ti hrozili odvetou.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Velké obavy však panují i ohledně toho, komu je náklad určen. Sice se k němu přihlásila Keňa s tím, že loď pluje do Mombasy. Dokumenty však ukazují, že zbraně jsou určeny pro separatistický Jižní Súdán, který vyhlásil nezávislost. Do oblasti je však zakázáno dodávat zbraně. 

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující...

Výběr článků

Načítám