Hlavní obsah

Tanky na unesené ukrajinské lodi jsou pro Jižní Súdán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Náklad na ukrajinské lodi Faina, kterou před dvěma týdny v somálských vodách unesli piráti, je určen pro Jižní Súdán. Tvrdí to britská stanice BBC, která získala seznam techniky a zařízení, které loď veze, včetně smluv, které za jihosúdánskou vládu podepsala Keňa. Faina veze mimo jiné 33 tanků, minomety a odpalovací rampy.

Foto: U.S. Navy Handout, Reuters

Unesená ukrajinská loď Faina

Článek

Keňa opakovaně tvrdila, že zásilka je pro její armádu a jihosúdánští představitelé popírali, že by s dodávkou měli co do činění. Smlouva, kterou má BBC k dispozici však naznačuje jako příjemce Jižní Súdán, keňští zástupci dokument konsignovali.

U jednotlivých položek seznamu figurují iniciály GOSS, které podle armádních zdrojů znamenají Government Of South Sudan (Vláda Jižního Súdánu). Podle Francise Nazaria, šéfa jihosúdánské mise v Bruselu to ale nic nedokazuje. „Myslím, že kdyby to tak bylo, neskrývali bychom to, protože z ústavy máme právo dovážet zbraně odkudkoliv,“ řekl.

Úsilí o odtržení súdánského jihu

BBC upozorňuje, že případ je teď hlavně ostudou a průšvihem keňské diplomacie, i když by nečinila nic nelegálního. Keňa v roce 2005 zprostředkovala ukončení občanské války mezi Jižním Súdánem a vládou v Chartúmu. V zemi má proběhnout referendum o osamostatnění Jižního Súdánu v roce 2011. Dodávka zbraní by ale porušila mírovou dohodu s centrální vládou.

Fainu obsazenou piráty v současnosti monitorují americké a ruské válečné lodě. Somálská vláda minulý týden oznámila, že s únosci přímo vyjednávají majitelé lodi. Piráti požadují výkupné osm miliónů dolarů, původně chtěli dvacet.

Loď veze tanky a další těžkou vojenskou techniku. Africký korespondent Jane’s Defense Weekly tvrdí, že Jižní Súdán v uplynulých měsících převzal přes stovku ruských tanků T-72 a T-55. Jsou prý nejpravděpodobněji zakopané podél hranice mezi jihem a severem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám