Hlavní obsah

Námořníci z lodě unesené somálskými piráty se vzbouřili

MOGADIŠU

Námořníci z ukrajinské nákladní lodě Faina, která byla v září unesena, se v pondělí postavili somálským pirátům. Piráti v úterý uvedli, že se pokusili zaútočit a zranit dva z nich.

Foto: Reuters

Ukrajinská loď Faina s 33 tanky

Článek

"Někteří členové posádky se nechovají tak, jak by měli," prohlásil jeden z pirátů. "Pokusili se v pondělí večer se ublížit dvěma z našich ozbrojených mužů. To je nepřípustné, riskují vážné potrestání."

Podle piráta byl útok členů převážně ukrajinské posádky překvapivý a dva piráty zaskočil. „Ukrajinci se pokusili o násilnou akci, což je chyba. Možná, že je část posádky frustrovaná, my se cítíme podobně, ale naši chlapci nikdy nevolí násilí,“ řekl do telefonu agentuře AFP a dodal: „Byla to provokace.“ Podle ruské televize Ren TV piráti hrozili posádce, že její členové odpovědní za útok, budou tvrdě potrestáni.

Loď s 21člennou posádkou, která převážela do Mombassy 33 tanků T-72 a další zbraně,  unesli piráti 24. září. Za její propuštění požadovali výkupné ve výši 20 miliónů dolarů. Koncem listopadu keňský úředník mající na starosti námořní plavbu oznámil, že byla uzavřena dohoda mezi majitelem lodi a piráty a už se dohaduje jen způsob propuštění lodi. Podrobnosti dohody však nikdy nebyly zveřejněny.

Nezávisle na tomto incidentu propustili somálští piráti řeckou nákladní loď, která byla unesena v září. Její posádka čítající 19 námořníků je v "uspokojivém zdravotním stavu," sdělila agentura Reuters.

Somálští piráti v současnosti zadržují v zajetí téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek. Mezi nimi je i tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a s 25člennou posádkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám