Hlavní obsah

Peníze schované ve Švýcarsku vrátím, vzkázal do Tuniska uprchlý prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí je podle svého právního zástupce ochoten vydat Tunisku blíže nespecifikovanou část majetku, který se nyní nachází ve Švýcarsku a má podle odhadů cenu v řádech desítek miliónů dolarů. Exprezident uprchl ze země do Saúdské Arábie loni v lednu po několikatýdenních protivládních protestech.

Tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí

Článek

Bin Alího právník v pondělí podle Reuters uvedl, že již poslal dopis švýcarskému ministerstvu zahraničí, aby ho informoval o ochotě svého klienta vzdát se jmění uloženého ve Švýcarsku.

"Dávám tímto souhlas, abyste dopravili všechen údajný majetek do tuniského státu bez jakýchkoliv dalších zákonných nebo jiných úkonů a bez ověřování této věci u mého klienta," citovala agentura Reuters, co stojí podle exprezidentova právníka v odeslaném dopise.

Mnoho Tunisanů je podle Reuters přesvědčeno, že bin Alí a jeho rodina si během 23 let, kdy zastával prezidentský úřad, nashromáždili značný majetek a peníze uložili na účty v zahraničních bankách, zatímco v zemi stoupala nezaměstnanost.

Přišel si na miliardy

Není jasné, o kolik peněz se přesně jedná, ale tamější vláda je přesvědčena, že jde o miliardy dolarů. Ministerstvo spravedlnosti v květnu sdělilo Reuters, že Tunisko očekává nejdříve navrácení majetku, který se nachází v Libanonu a ve Švýcarsku.

Libanon již dříve uvedl, že navrátí Tunisku majetek v hodnotě 45 miliónů dolarů (asi 928 miliónů korun), který patřil bin Alího ženě Lajle. Švýcarsko zase před rokem oznámilo, že dohledalo asi 60 miliónů švýcarských franků (asi 1,299 miliardy korun) spojených s osobou bin Alího a že tyto účty zmrazilo.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou

Bývalý tuniský prezident bin Alí byl v polovině června v nepřítomnosti odsouzen ke dvaceti letům vězení za násilnosti a za nabádání k zabití. Již předtím byl souzen v několika dalších kauzách, v nichž souhrnně dostal přes 60 let vězení. Podle pozorovatelů je jedním z důvodů procesů s nepřítomným bin Alím přimět Saúdskou Arábii, aby exprezidenta vydala. Tuniská vláda Rijád za nevyhovění žádosti o vydání dlouho kritizuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám