Hlavní obsah

Pchjongjang varoval prezidentku Jižní Koreje, přerušil horkou linku do Soulu

Novinky,
Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea pokračovala ve středu ve výhrůžkách, varovala jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje, aby se vyvarovala pomluv a jednala zdrženlivě. Jedině tak se prý může vyhnout hrozivé katastrofě. Pchjongjang také přerušil horkou linku spojující velitelství armád obou zemí, uvedla BBC.

Armádní spojení mezi Severní a Jižní Koreou bylo přerušeno, oznámil moderátor Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Severní Korea vystupňovala své kroky vůči jižnímu sousedovi. Po vypovězení dohod o neútočení a Dohody o příměří, která ukončila boje v rámci Korejské války a po přerušení horké linky mezi hlavami obou států, ve středu přerušila i horkou linku mezi velitelstvími armád.

"Od této chvíle je veškerá komunikace mezi armádami Severu a Jihu přerušena," uvedla oficiální severokorejská tisková agentura KCNA s odvoláním na vysokého představitele severokorejské armády. "V této situaci, kdy může každým okamžikem vypuknout válka, není důvod toto spojení dále udržovat," dodala KCNA.

Kritika prezidentky 

„Měla by jednat zdrženlivě a s jasným vědomím, že nevhodný výraz může způsobit hrozivou katastrofu ve chvíli, kdy byly vztahy mezi Severem a Jihem stlačeny na úplné dno a hrozba všeobecné války na Korejském poloostrově roste,“ citovala státní severokorejská agentura KCNA z prohlášení. „Pokud dál půjde cestou konfrontace jako zrádce (bývalý prezident) I (Mjung-pak), který vzdoroval varováním KLDR, dočká se hrozného zmaru,“ stojí v textu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejští vojáci střeží demilitarizované pásmo.

Prezidentka v úterý řekla, že Sever může přežít, jen když „ukončí provokace i výhružky a když opustí své jaderné zbraně a rakety.“

Hovořila při příležitosti třetího výročí potopení korvety Čcheonan, která šla ke dnu 26. března. Zemřelo tehdy 46 námořníků. [celá zpráva]

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Experti přicházejí na vytaženou záď potopené korejské lodi Čchonan.

Podle Soulu byla loď torpédována, Sever to popírá. [celá zpráva]

Pohotovost na hranici

Jedna jihokorejská jednotka pohraniční stráže vyhlásila v noci na středu pohotovost, když byl u hranic nalezen podezřelý objekt. Voják v severovýchodní provincii Gangwon na něj hodil granát ve 2:30 místního času (18:30 SEČ). Pohotovost byla odvolána v 9:20.

Reklama

Výběr článků

Načítám