Hlavní obsah

Patnáctihodinová otročina za dva tisíce. Kimovy textilky vyrábějí do celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské textilní firmy kvůli levnější pracovní síle stále častěji využívají továrny v Severní Koreji. Oděvy, které se tam vyrobí, pak nesou visačku „vyrobeno v Číně” a vyvážejí se do celého světa. Agentuře Reuters to řekli obchodníci a podnikatelé z čínského příhraničního města Tan-tung. Právě tímto místem prochází většina severokorejského obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Textilka v Severní Koreji

Článek

Využití KLDR při výrobě levných oděvů ukazuje, že pokud se podaří díky zpřísnění sankcí OSN uzavřít nějaké dveře, další se mohou otevřít. Sankce OSN zavedené kvůli raketovému a jadernému programu KLDR nezahrnují zákaz vývozu textilu.

„Bereme objednávky z celého světa,” říká jeden z korejsko-čínských podnikatelů, který si podobně jako další kvůli citlivosti problému nepřál být jmenován. Ve městě podle něj působí desítky oděvních agentů, kteří fungují jako prostředníci mezi čínskými dodavateli oděvů a kupci z USA, Evropy, Japonska, Jižní Koreje, Kanady a Ruska. Někdy koneční kupci ani nevědí, že jejich oděvy se vyrábějí v KLDR.

Textil byl loni druhou největší vývozní položkou Severní Koreje po uhlí a dalších nerostech. Podle údajů korejské agentury pro podporu obchodu a investic (KOTR) dosáhl vývoz textilu 752 miliónů USD (16,7 miliardy Kč). Celkový vývoz z KLDR se pak zvýšil o 4,6 procenta na 2,82 miliardy USD (62,6 miliardy Kč). Poslední sankce OSN, odsouhlasené tento měsíc, zcela zakázaly vývoz uhlí.

Ušetří se až 75 procent

Podle jednoho z čínských obchodníků, který žil v Pchjongjangu, mohou výrobci ušetřit až 75 procent, pokud nechají oděvy vyrobit v KLDR. Některé z továren jsou hned za čínskými hranicemi. Dokončené oblečení se často dodává z KLDR přímo do čínských přístavů, odkud se posílá do světa.

Severokorejští zaměstnanci mohou podle citovaného korejsko-čínského podnikatele vyrobit denně o 30 procent více oděvů než ti čínští. Nepracují jako Číňané pro peníze, mají jiný přístup. Věří, že pracují pro svou zemi, pro svého vůdce. A jsou také placeni výrazně méně než v jiných asijských zemích.

Foto: Damir Sagolj/File, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

V průmyslové zóně Kesong, která leží na hranici mezi Severní a Jižní Koreou, ale teď je zavřená, činil plat zaměstnanců v průměru kolem 160 dolarů (3600 Kč) měsíčně, minimum bylo 75 dolarů (1700 Kč) měsíčně. Průměrný plat v čínské továrně je 450 až 750 dolarů (10 tisíc až 17 tisíc Kč) měsíčně. Mzdy v Kesongu byly však mnohem vyšší než ve zbytku KLDR, protože zóna fungovala ve spolupráci s oběma zeměmi a mzdy vyjednával Soul.

Mzdy odvádějí státu

Čínské textilky kromě toho, že využívají závodů v KLDR také zaměstnávají tisíce levnějších severokorejských pracovníků v Číně. KLDR závisí na zahraničních zaměstnancích, kteří musejí odvádět velkou část svých mezd státu. Ten z toho podle OSN financuje svůj ambiciózní jaderný a raketový program.

Reportéři agentury Reuters navštívili jednu čínskou továrnu, která má 40 zaměstnanců z KLDR. Jejich měsíční mzda činí asi 2000 jüanů (6700 Kč), což je zhruba polovina průměru čínského zaměstnance. Mohou si nechat asi třetinu mzdy, zbytek se posílá vládnímu zprostředkovali. Obvyklá směna v závodě je od 07:30 do 22:00.

Sankce proti režimu

Světové společenství se snaží severokorejskému režimu ztížit mezinárodní obchod. Čínské ministerstvo obchodu vydalo v pondělí zákaz dovozu uhlí, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů z KLDR. Úředně tak zavádí nové sankce schválené Radou bezpečnosti OSN na začátku srpna.  [celá zpráva]

Tyto sankce původně navrhly Spojené státy. Podle odhadů může přijít KLDR o zhruba miliardu dolarů (22 miliardy korun).

Anketa

Věříte, že ekonomické sankce pomohou oslabit severokorejský režim?
Ano
16,8 %
Ne
83,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1631 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám