Hlavní obsah

Pákistánského exprezidenta Mušarafa odsoudili k trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Zvláštní pákistánský soud v úterý odsoudil v nepřítomnosti k smrti bývalého vojenského diktátora a prezidenta Parvíze Mušarafa za velezradu. Podle pákistánského listu Dawn se pro tento trest vyslovili dva ze tří soudců. Skončil tím šestiletý proces, v němž byl Mušaraf souzen za porušení ústavy v roce 2007.

Foto: B.K. Bangash, ČTK/AP

Parvíz Mušaraf na snímku z roku 2013.

Článek

Verdikt oznámil mluvčí hlavního soudce zvláštního soudu. Parvíz Mušaraf, který je od roku 2016 v Dubaji, kde se léčí, má právo se odvolat k Nejvyššímu soudu, uvedl bývalý ministr spravedlnosti Aštar Ausaf.

Dva ze tří soudců dospěli k závěru, že Mušaraf porušil ústavu v roce 2007, když odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Bývalý prezident veškerá obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Je to poprvé, kdy byl v 72leté historii Pákistánu souzen nejvyšší vojenský velitel za velezradu. Mušaraf byl náčelníkem generálního štábu, když v roce 1999 při puči svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa a chopil se moci. V roce 2001 byl zvolen prezidentem. Pod tlakem protestů se v roce 2007 vzdal vedení armády a rozhodl se obhájit ve volbách křeslo hlavy státu, jenomže k Nejvyššímu soudu dorazily námitky proti jeho rozhodnutí, protože jako voják nemohl kandidovat. Mušaraf sice odešel z armády, ale vyhlásil 3. listopadu 2007 výjimečný stav, zrušil platnost ústavy a odvolal šéfa Nejvyššího soudu. [celá zpráva]

Pákistánskému exprezidentovi Mušarafovi zakázali navždy zastávat funkce

Svět

Po volbách v roce 2008, které vyhrála opozice, hrozilo Mušarafovi odvolání, a tak odstoupil a odešel do exilu.

Po pěti letech se do země vrátil, aby kandidoval ve volbách. [celá zpráva] Volební komise mu však kandidovat neumožnila a politik byl zatčen.

Od té doby setrvával převážně v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu. V roce 2014 byl obžalován z velezrady.

Pákistánský soud obvinil Mušarafa z velezrady

Svět

Před třemi lety odjel do Dubaje na léčení a do vlasti se již nevrátil. Soud ho označil za člověka na útěku před spravedlností.

Reklama

Výběr článků

Načítám