Hlavní obsah

Pákistánské letectvo vytáhlo proti Tálibánu

Novinky, Tomáš Reiner
Islámábád/Washington

Pákistán v úterý zahájil leteckou ofenzívu proti povstaleckém hnutí Tálibán. Armádní letadla útočila na pozice rebelů v okrese Buner necelých sto kilometrů od hlavního města Islámábádu, oznámilo velení.

Foto: Inam Khan , Reuters

Pákistánská armáda útočí na táliby i v oblasti Dir.

Článek

Armádní mluvčí Athar Abbás uvedl, že v Buneru navzdory dohodě s vládou působí až 500 povstalců. Islámábád uzavřel s Tálibánem nedávno příměří, v jehož rámci bylo v oblasti údolí Svát povoleno tradiční právo šaría. Podle vlády však Tálibán rozšiřuje svou působnost dál.

Povstalci to popírají, v regionech Buner či Dir však operují. Právě z Diru v uplynulých dnech uprchlo 30 000 lidí, uvedl britský list The Daily Telegraph. Armádní složky tam podle Abbáse zabily na sedm desítek militantů.

Teroristé se podle USA přesouvají do Afriky

I když jsou oblasti při pákistánsko-afghánských hranicích hlavním působištěm islamistů, podle americké armády začínají někteří oblast opouštět a přesouvají se do východní Afriky. Zvlášť Somálsko se podle odborníků na terorismus může stát "novým Afghánistánem", kde by se cvičily skupiny příbuzné či napojené na Al-Kajdu a plánovaly se budoucí útoky proti západním cílům, uvedla agentura AP.

Zatím se jich údajně z jihovýchodní Asie a hraničních oblastí mezi Afghánistánem a Pákistánem přesunuly jen dvě až tři desítky, agentura však poznamenává, že i za bombovými útoky na americké ambasády v Keni a Tanzánii před jedenácti lety stála úzká skupina lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám