Hlavní obsah

Pákistánská školačka horlila za vzdělávání dívek. Skončila s kulkou v hlavě

– Islámábád • Aktualizováno

Příslušníci Tálibánu v Pákistánu v úterý vážně postřelili 14letou Malalaj Júsufzaiovou, která proslula svým bojem za právo dívek na vzdělávání. Útočníci ji zasáhli do hlavy a do krku. Zranění utrpěla ještě další dvě děvčata.

Foto: Profimedia.cz

Malalaj Júsufzaiová

Článek

K útoku se v úterý odpoledne přihlásil pákistánský Tálibán, který se v zemi snaží prosadit právo šaría a přísný výklad islámu, jenž zakazuje ženám vzdělání.

Útok se udál na severozápadě země v údolí Svát, když se Malalaj spolu s dalšími dívkami vracela autobusem ze školy nacházející se v nejvýznamnějším městě oblasti Mingoře. Útočníci se po Malalaj výslovně ptali a následně ji zasáhli. Lékaři nyní bojují o její život, uvedla agentura Reuters.

Malalaj se proslavila díky svému deníku, který si začala vést v 11 letech a v němž popisovala život za vlády Tálibánu. Toto fundamentalistické hnutí získalo v roce 2009 kontrolu nad údolím Svát a mimo jiné nařídilo uzavření dívčích škol v regionu.

Malalaj psala deník pod pseudonymem a její zápisky zveřejňoval zpravodajský server BBC v urdštině. Popisovala útrapy místních obyvatel ze strany ozbrojenců. Loni při rozhovoru pro BBC vzpomínala, jak se "dívky bály, že jim členové Tálibánu zohyzdí tváře kyselinou nebo je unesou". "Některé z nás proto tenkrát chodily do školy v obyčejných šatech, a ne ve školních uniformách, a předstíraly, že nejsou studentky. Učebnice jsme schovávaly pod šátky," řekla.

Pákistánská armáda později Tálibán z údolí vytlačila a Malalaj získala nejvyšší státní civilní ocenění za hrdinství. Byla také nominována na mezinárodní mírovou cenu pro dětské aktivisty. Zároveň se ale stala terčem výhrůžek.

Reklama

Výběr článků

Načítám