Hlavní obsah

Pákistánská armáda obsadila obec, odkud pochází vůdce Talibanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Vojenská ofenziva proti povstaleckému hnutí Taliban na severozápadě Pákistánu pokračuje podle představitelů místní vlády úspěšně. Vojáci v sobotu obsadili klíčovou obec Kotkai, z níž pochází vůdce pákistánského Talibanu Hakimulláh Mahsúd. Při útoku amerického bezpilotního letounu na jiném místě v severozápadním Pákistánu v sobotu zahynulo 14 lidí, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Pákistánští vojáci

Článek

Ofenziva pákistánské armády v oblasti Jižního Vazíristánu probíhá již týden. V bojích zahynuly podle armádních zdrojů desítky povstalců. Vojenské jednotky hodlají v bojích pokračovat, přestože Taliban v posledních dnech podnikl sérii útoků, které si vyžádaly životy desítek civilistů.

Podle pákistánského premiéra Júsufa Rázy Gíláního nehodlá armáda ofenzivu ukončit i navzdory krutosti odvetných útoků Talibanu. Šéf armády k tomu dodal, že vojenské akce jsou úspěšné a že armáda se snaží při bojích zabránit obětem mezi civilisty. Podle OSN uprchlo před konfliktem z Jižního Vazíristánu kolem 155 000 civilistů.

V oblasti Badžaur na severozápadě Pákistánu v sobotu také zaútočil bezpilotní letoun Spojených států. Útok zabil 14 lidí a podle vládního činitele v regionu, kterého citovala agentura Reuters, zasáhl také dům jednoho z lídrů Talibanu Maulvího Fakíra Muhammada.

Muhammad zřejmě útoku unikl 

Podle AP ale Muhammad zřejmě útoku unikl. Pákistánská armáda uvedla, že při ofenzivě v Jižním Vazíristánu dosud padlo 142 povstalců a 20 vojáků. Informace ale nemohou být ověřeny z nezávislých zdrojů, protože oblasti bojů jsou pro novináře nedostupné.

Podle nejmenovaného zdroje z pákistánské armády, na který se odvolává agentura AFP, vojáci obsadili klíčovou obec Kotkai, z níž pochází vůdce pákistánského Talibanu Hakimulláh Mahsúd a která je také domovem Karího Husaina Mahsúda, jenž údajně zodpovídá za výcvik sebevražedných atentátníků Talibanu.

V oblasti bojů je to také významné místo ze strategického hlediska. Členové Talibanu spáchali v uplynulých dvou letech v Pákistánu množství krvavých útoků, při nichž zahynulo kolem 2300 lidí. Taliban a teroristická síť Al-Káida mají již dlouhou dobu v oblasti Jižního Vazíristánu své základny, odkud podnikají výpady proti pákistánským úřadům, mezinárodním silám v sousedním Afghánistánu i civilním cílům ve světě.

Předpokládá se, že Taliban nyní v Jižním Vazíristánu disponuje 10 000 místními a 1500 zahraničními bojovníky. Pákistánská armáda zatím do oblasti vyslala asi 30 000 vojáků.  

Reklama

Výběr článků

Načítám