Hlavní obsah

Pákistán viní svět, že nevypátral bin Ládina

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán se snaží odvrátit kritiku, které čelí kvůli tomu, že se na jeho území dlouhodobě ukrýval Usáma bin Ládin. Objevují se i spekulace, že to nebylo možné bez toho, aby mu pomáhala, nebo o něm alespoň věděla, pákistánská tajná služba ISI. Pákistánský premiér ve středu obvinil svět, že selhal v pátrání po bin Ládinovi. Pákistánská tajná služba ISI na místo bin Ládinova úkrytu prý upozornila už v roce 2009, tvrdí BBC.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Pákistánský premiér Jusúf Ráza Gilání

Článek

„Je tu selhání tajných služeb zbytku světa včetně USA,“ řekl premiér Pákistánu Jusúf Ráza Gilání.

Bin Ládin se skrýval možná až pět let jen několik set metrů od prestižní pákistánské vojenské akademie v posádkovém městě. Spekuluje se, že pákistánská rozvědka ISI věděla o jeho přítomnosti a někdo z ní ho možná i kryl.

Šéf CIA Leon Panneta řekl, že Spojené státy nepověděli Islámábádu o akci, protože se bály, že by mohla být prozrazena a zmařena. ISI je dlouhodobě kritizována za napojení na teroristické organizace, jako Laškare Tajjaba nebo afghánská Hakkána, což nedávno kritizoval i americký admirál Mike Mullen.

Pákistánský ministr vnitra Salman Bašír označil jeho sdělení za znechucující a prohlásil: „Ve většině událostí, které se odehrály za dob globální války proti terorismu, hrál Pákistán vedoucí úlohu.“

Dodal, že komplexy, kde se skrýval bin Ládin, byl už před pár lety označen za podezřelý právě pákistánskou ISI. „Jakmile se v roce 2009 objevily podezření ohledně komplexu, ISI sdílela informace s CIA a dalšími spřátelenými zpravodajskými službami.“

Podle něj ale byly potřeba větší zdroje americké CIA, aby se mohlo ověřit, zda se tam skutečně skrývá jednička Al-Káidy.

Reklama

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Výběr článků

Načítám