Hlavní obsah

Padlo rekordní odškodné ze protrženou hráz v Brazílii s 270 oběťmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilská těžební společnost Vale zaplatí odškodné ve výši 6,8 miliardy dolarů (asi 146 miliard Kč) za dva roky starou tragédii, kdy se u města Brumadinho protrhla hráz odpadní nádrže a voda zabila 270 lidí. Na částce se dohodla tato brazilská nadnárodní korporace s místní prokuraturou. Podle deníku El País jde o největší částku dohodnutou jako odškodnění v Brazílii.

Foto: Reuters

Obyvatelé si prohlížejí místo katastrofy u Brumadinha

Článek

„Tato dohoda zabrání zdlouhavým jednáním u soudů, která by dál jitřila bolestnou jizvu bez záruky odpovídající kompenzace pro obyvatele našeho státu. Kromě toho nebrání předkládání dalších individuálních stížností,” uvádí se v prohlášení generální prokuratury brazilského státu Minas Gerais, kde se neštěstí 25. ledna 2019 stalo.

Zbytečná smrt 250 lidí. Německá firma věděla o problému brazilské přehrady, přesto ji označila za bezpečnou

Amerika

Tehdy se protrhla hráz odpadní nádrže v dole na železnou rudu u města Brumadinho, který firma Vale provozovala. Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. Podle místních médií nefungoval alarm, který měl lidi v okolí varovat. Hráz vykazovala strukturální změny, ale společnost ji neopravila.

Kvůli neštěstí obžalovala loni v lednu brazilská prokuratura 16 lidí z vraždy a ekologických trestných činů. Je mezi nimi i bývalý výkonný ředitel firmy Vale Fabio Schvartsman a další manažeři a inženýři této společnosti, ale i zaměstnanci německé firmy TÜV Süd. Ta prováděla kontrolu hráze a půl roku před neštěstím konstatovala, že je stabilní.

Po protržení hráze v Brazílii našli už 150 mrtvých, číslo zřejmě ještě poroste

Amerika

Krátce po neštěstí brazilská vláda nařídila do dvou let uzavřít v zemi všechny důlní odpadní nádrže, které byly postaveny stejnou metodou jako nádrž u města Brumadinho. Takové nádrže vznikaly zejména v 70. až 90. letech minulého století, patřily sice k nejlevnějším, ale také k nejrizikovějším.

Foto: Digitalglobe, Reuters

Oblast u Brumadinha před a po protržení hráze

FOTO: Digitalglobe, Reuters

Část z dohodnuté sumy dostanou pozůstalí po obětech, zbytek bude použit na ekologické projekty, vytváření pracovních míst či zlepšení infrastruktury v regionu.

Firma Vale je největším světovým producentem železné rudy a niklu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám