Hlavní obsah

Ozbrojenci v Afghánistánu zaútočili na vůz českých vojáků

– LÓGAR • Aktualizováno

Neznámí ozbrojenci v úterý zaútočili na vozidlo českých vojáků ve východoafghánské provincii Lógar. Nikdo ze tří vojáků ve voze nebyl při explozi nastražené nálože vážně zraněn, oznámilo české ministerstvo obrany.

Článek

Čeští vojáci byli na společné hlídce s americkými, francouzskými a afghánskými vojáky. Při návratu vozidel na základnu poničila český vůz exploze nastražené improvizované nálože.

Řidič vozu musel být po příjezdu na základnu hospitalizován kvůli nevolnosti způsobené pravděpodobně otřesem po výbuchu.

Ve středu zahynuli na jihu Afghánistánu tři kanadští vojáci z kontingentu mezinárodních sil ISAF. Dalších pět vojáků bylo podle agentury Reuters při incidentu zraněno.

Podle velitele kanadských sil v Afghánistánu Denise Thompsona povstalci napadli obrněné vojenské vozidlo, které bylo na hlídce. Dodal, že vojáci opětovali palbu ručními zbraněmi, neupřesnil ale, zda si incident vyžádal ztráty i na straně útočníků.

Afghánistán prochází nejkrvavějším obdobím od americké invaze do země v roce 2001. V letošním roce při násilnostech zahynulo přes 3500 lidí, převážně povstalců z hnutí Taliban. Boje si vyžádaly životy i více než 150 vojáků mezinárodních sil.

Dva mrtí Češi tento rok

Při explozi výbušniny zahynul na konci dubna v Afghánistánu český voják. Vůz, v němž se vracel na základnu, zasáhla výbušnina. Další čtyři vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.

Je to již druhý český voják, který v tomto roce zemřel při misi v Afghánistánu. V březnu zahynul Čech při bombovém útoku na jihu Afghánistánu v okrese Girišk.

Další dva čeští vojáci byli těžce zraněni. Při útoku zemřeli i dva Dánové a čtyři Afghánci včetně afghánského tlumočníka.

Češi odletěli na nejnebezpečnější místo

Režim fundamentalistického hnutí Taliban už v roce 2001 svrhla invaze vedená USA a Británií. Talibanci ale pokračují v boji a jejich odpor navzdory přítomnosti zahraničních vojáků sílí.

Úmrtí českých vojáků v zahraničních misích

 19. února 1991 - V Saúdské Arábii se nešťastnou náhodou zastřelil podporučík československé armády Petr Šmolka.

 13. ledna 1994 - Český desátník zahynul při dopravní nehodě u chorvatského města Udbina. Jeho spolujezdec byl lehce zraněn.

 21. března 1995 - Při havárii na území Chorvatska severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64. Další člen posádky byl lehce zraněn.

 4. srpna 1995 - Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN bylo zraněno pět českých vojáků mise UNCRO, z nichž dva svým zraněním podlehli.

 25. října 1998 - Vrtulník Mi-17 českého kontingentu se zřítil nedaleko hercegovského města Tomislavgrad. V jeho troskách zahynula celá tříčlenná posádka.

 13. července 2001 - Na následky zranění na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě v Bosně zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Třiadvacetiletý rotmistr byl zraněn výbuchem granátu při zneškodňování munice zajištěné místními obyvateli.

 14. září 2002 - Při nehodě obrněného transportéru OT-64 přišli o život dva čeští příslušníci KFOR a další tři byli lehce zraněni. Nehoda se stala nedaleko základny poblíž obce Šajkovac.

 9. května 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním podlehl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

 30. července 2006 - Na základně Šajkovac v jihosrbském Kosovu zemřel po použití střelné zbraně čtyřiatřicetiletý příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR. Podle informací tisku spáchal sebevraždu.

 4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

 17. března 2008 - Český voják zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha.

Čeští vojáci ze 601. skupiny speciálních sil z Prostějova odletěli tajně minulý týden na jih Afghánistánu. S mandátem na šest měsíců bude stovka specialistů operovat v oblastech, kde je největší počet útoků na koaliční síly. Ve středu o tom informoval Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám