Hlavní obsah

Při bombovém útoku v Afghánistánu zahynul český voják

Právo, Novinky, DPA, ČTK, dan, Times, Jylland Posten
KÁBUL
Aktualizováno

Při bombovém útoku na jihu Afghánistánu v pondělí zahynul český voják. Potvrdila to Mira Třebická z generálního štábu české armády. Další dva čeští vojáci jsou těžce zranění a jsou v nemocnici. Při útoku zemřeli i dva Dánové a čtyři Afghánci včetně afghánského tlumočníka.

Článek

Útok se stal ve městě Girišk v provincii Hílmand. "Sebevražedný útočník s výbušninami na těle napadl jednotku v 09:30 místního času asi 150 metrů od budovy velitelství,“ řekl k události náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.

Atentátník zabil sedm lidí, z toho jednoho českého a dva dánské vojáky sil ISAF. Dalších 11 lidí bylo při útoku zraněno. Mezi nimi byli i dva čeští vojáci NATO.

"Jeden z nich leží v nemocnici v Bastionu a jeho zranění jsou lehčí. Večer by mohl být propuštěn. Druhého vojáka ale museli převézt do nemocnice v Kandaháru, kde je udržován v umělém spánku,“ uvedl Picek s tím, že nebude poskytovat podrobnosti ohledně totožnosti vojáků.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Potvrdil to jeho mluvčí Jusúf Ahmádí. Postižení čeští vojáci patří k pětatřicetičlennému kontingentu Útvaru speciálních operací (SOG), který je součástí ISAF.

Premiér s ministryní vyjádřili soustrast

Premiér Mirek Topolánek vyjádřil na tiskové konferenci po jednání vlády hlubokou soustrast pozůstalým po zabitém vojákovi. Podle Topolánka s rodinnými příslušníky pracuje psycholog, událost se vyšetřuje.

"Sdílím s nimi jejich zármutek a jejich bolest,“ uvedla na adresu rodinných příslušníků zabitého vojáka ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). "Ztráta nám připomíná hrdinství a odvahu našich vojáků v boji proti zlu a terorismu,“ řekla.

V oblasti Hílmad slouží spolu s Čechy i Kanaďané, Dánové a Estonci. V provincii pomáhají Britům chránit významné osoby a objekty.

Provincie Hílmand je jednou z oblastí, kde je Tálibán nejsilnější. Okres Girišk předloni v létě na několik měsíců bojovníci Tálibánu dobyli, pak je po urputných bojích vytlačili vojáci. V oblasti se také produkuje 50 procent afghánského opia.

Vojáka v květnu zavalilo bahno

Český voják, který v pondělí zemřel, je prvním českým vojákem, který zahynul v boji. Většina obětí na zahraničních misích dosud zemřela při nehodách nebo nešťastných událostech.

V Afghánistánu jde už o druhého českého vojáka, který v zemi zemřel. Loni v květnu se na český doprovodný vůz v konvoji na severu země při bouřce sesunula půda a jednoho muže zavalilo bahno a kamení.

Případy úmrtí českých vojáků v zahraničních misích
19. února 1991 - V Saúdské Arábii se nešťastnou náhodou zastřelil podporučík československé armády Petr Šmolka.
13. ledna 1994- Český desátník zahynul při dopravní nehodě u chorvatského města Udbina. Jeho spolujezdec byl lehce zraněn.
21. března 1995 - Při havárii na území Chorvatska severozápadně od Korenice zahynul řidič obrněného transportéru OT-64. Další člen posádky byl lehce zraněn.
4. srpna 1995 - Při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN bylo zraněno pět českých vojáků mise UNCRO, z nichž dva svým zraněním podlehli.
25. října 1998 - Vrtulník Mi-17 českého kontingentu se zřítil nedaleko hercegovského města Tomislavgrad. V jeho troskách zahynula celá tříčlenná posádka.
13. července 2001 - Na následky zranění na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě v Bosně zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Třiadvacetiletý rotmistr byl zraněn výbuchem granátu při zneškodňování munice zajištěné místními obyvateli.
14. září 2002 - Při nehodě obrněného transportéru OT-64 přišli o život dva čeští příslušníci KFOR a další tři byli lehce zraněni. Nehoda se stala nedaleko základny poblíž obce Šajkovac.
9. května 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním podlehl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
30. července 2006 - Na základně Šajkovac v jihosrbském Kosovu zemřel po použití střelné zbraně čtyřiatřicetiletý příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR. Podle informací tisku spáchal sebevraždu.
4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.
17. března 2008 - Český voják a údajně dva nebo tři Dánové zahynuli na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha.

Reklama

Související články

V Afghánistánu zemřel český voják

V Afghánistánu zemřel v noci český voják. V pátek to při jednání Sněmovny uvedl šéf branně bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS). Vojáka podle něj v noci...

Výběr článků

Načítám