Hlavní obsah

Osobností roku jsou lidé bojující s ebolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Lékaři, zdravotníci a další lidé bojující s ebolou jsou podle časopisu Time osobností roku. Titul v tradiční anketě si podle editorů magazínu zasloužili tím, že riskují své zdraví a životy, aby zabránili šíření této zhoubné choroby.

Foto: Rick Wilking/Files, Reuters

Zdravotníci ošetřující nakažené ebolou

Článek

Mezi dalšími osobnostmi se umístili lidé protestující v americkém Fergusonu či ruský prezident Vladimir Putin. V loňském roce získal tento titul papež František.

"Riskovali a vytrvali, obětovali se a zachraňovali... Zeptejte se, co je motivovalo – někteří budou mluvit o Bohu, jiní o své zemi, další o instinktu, který jim velí běžet směrem k ohni, a ne pryč," uvedla ve zdůvodnění letošní volby šéfredaktorka magazínu Nancy Gibbsová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: TIME/Handout, Reuters

Osobností roku jsou podle časopisu Time lidé bojující s ebolou.

Epidemie zákeřné krvácivé horečky si dosud v západní Africe vybrala 6331 obětí a celkem se jí nakazilo zhruba 17 800 lidí. Řadu z nich tvoří právě lékaři, zdravotnický personál, misionáři a další dobrovolníci, kteří se hlavně v Libérii, Guineji a Sieře Leone snaží přispět k tomu, aby se epidemie nešířila a co nejvíce pacientů se podařilo uzdravit.

Osobností roku se obvykle stává člověk, který v uplynulém roce nejvíce ovládl zpravodajství a veřejný život. Druhé místo letos podle časopisu Time patří lidem protestujícím v americkém Fergusonu proti přílišnému používání násilí ze strany americké policie. Třetí příčku pak získal ruský prezident Putin, který se do pozornosti světa dostal zvláště kvůli ruské anexi Krymu a následnému konfliktu Moskvou podporovaných povstalců s ukrajinskou armádou na východě Ukrajiny.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Šéf Kremlu před měsícem uspěl i v dalším prestižním žebříčku významného časopisu: Forbes jej v listopadu vyhlásil nejmocnější osobností světa pro tento rok. [celá zpráva]

Mezi dalšími finalisty ankety časopisu Time byli prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání a zakladatel největší čínské internetové společnosti Alibaba a zároveň nejbohatší Číňan Jack Ma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám