Hlavní obsah

OSN: Loni bylo v konfliktech zabito a zraněno nejvíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Během loňského roku zahynulo nebo bylo zraněno přes 12 000 dětí, což je zatím nejvyšší zaznamenané číslo, uvedla v úterý zveřejněná zpráva OSN. Nejvíce dětských obětí mají konflikty v Afghánistánu, Sýrii, Jemenu a na palestinských územích.

Foto: Ismail Zaydah, Reuters

Palestinec nese do nemocnice holčičku zraněnou při náletech. Ilustrační foto

Článek

Narůstající počty úmrtí a zranění, které jsou nejvyšší od počátku jejich sledování v roce 2005, OSN uvádí společně s dalšími více než 12 000 „hrubými porušeními” práv dětí, včetně využívání dětí v boji, sexuálního násilí, únosů a útoků na školy a nemocnice.

Nejhorší situace je podle OSN v Afghánistánu, kde bylo v roce 2018 zabito a zraněno 3062 dětí. Situace se od předchozích let nezlepšila ani v Sýrii, kde se oběťmi náletů a pozemních bojů stalo 1854 dětí.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Poničený Idlib

V rámci izraelsko-palestinského konfliktu za loňský rok zemřelo 59 palestinských dětí, zraněno jich bylo 2756. Podle OSN jde o nejvyšší číslo od roku 2014. Za stejnou dobu bylo zraněno šest izraelských dětí.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval zvláštního blízkovýchodního zmocněnce OSN Nikolaje Mladenova, aby případy způsobené izraelskými bezpečnostními složkami prověřil a Izrael vyzval k zavedení preventivních a bezpečnostních opatření.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Běžný obrázek z nemocnice v hlavním městě Saná

Útoky na školy a nemocnice postihly za loňský rok přes tisíc dětí, v Sýrii bylo zasaženo přes 225 těchto zařízení, což je nejvyšší číslo od počátku konfliktu v roce 2011. K více útokům došlo také ve Středoafrické republice, Kolumbii, Libyi, Mali, Nigérii, Somálsku, Súdánu a Jemenu.

Někteří ochránci lidských práv zprávu kritizují

Human Rights Watch (HRW) a další nevládní organizace monitorující dětské oběti děti v ozbrojených konfliktech Watchlist tvrdí, že OSN na seznam zemí, které zavedly opatření chránící děti, ponechala koalici v čele se Saúdskou Arábií, která zasahuje v Jemenu. „Od roku 2015 koalice vedená Saúdskou Arábií hrůznými způsoby narušila práva jemenských dětí a neexistují žádné důkazy, že se snaží situaci zlepšit,” uvedl představitel HRW Louis Charbonneau.

Programová ředitelka organizace Watchlist se kromě kritiky absence Saúdské Arábie na černé listině podivila, proč ve zprávě chybějí konflikty na Ukrajině a v Kamerunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám