Hlavní obsah

OSN dostane na pomoc Afghánistánu 6,3 miliardy ze zmrazených aktiv země

New York

Světová banka uvolní dvěma organizacím OSN 280 milionů dolarů (zhruba 6,3 miliardy korun) na pomoc Afghánistánu. Peníze pochází z fondů, jež byly Afghánistánu zmrazeny po ustanovení vlády Tálibánu.

Foto: Reuters

Děti v Afghánistánu hladoví.

Článek

Poskytnutí fondů organizacím OSN je podle odborníků jednou z možností, jak pomoci afghánskému obyvatelstvu, aniž by peníze dostala vláda Tálibánu, informovala agentura Reuters.

Ze zmrazeného fondu ARTF uvolní Světová banka díky souhlasu mezinárodních dárců 180 milionů dolarů Světovému potravinovému programu (WFP) a 100 milionů dolarů Dětskému fondu OSN (UNICEF).

„Tyto prostředky umožní UNICEF poskytnout základní zdravotnické služby 12,5 milionu lidí a naočkovat milion lidí, zatímco WFP bude moci poskytnout potravinovou pomoc 2,7 milionu lidí a pomoc s výživou zhruba 840 tisícům matek a dětí,“ uvedla Světová banka.

Hlad v Afghánistánu: Ohroženy jsou miliony dětí. Pomoc vázne a posiluje Islámský stát

Svět

OSN již dříve varovala, že podvýživa hrozí více než polovině Afghánců a zhruba devíti milionům lidí v zemi hrozí hlad. Afghánistán se v posledních 20 letech stal závislým na příspěvcích a pomoci ze zahraničí.

USA a další velcí dárci ale tok financí uzavřeli poté, co se v srpnu zmocnilo vlády v zemi povstalecké hnutí Tálibán.

Mezinárodní společenství současně zmrazilo majetek Afghánistánu v zahraničí, který činil zhruba devět miliard dolarů (cirka 201 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám