Hlavní obsah

Omlouvám se za svou dovolenou, vzkázal australský premiér z Havaje. Kvůli požárům umírali hasiči

Canberra

Vlna kritiky se snesla na hlavu australského premiéra Scotta Morrisona. Zatímco jeho zemi sužují ničivé požáry, on vyrazil na dovolenou na Havaj. Poté, co u Sydney zahynuli ve čtvrtek dva dobrovolní hasiči, se Australanům omluvil a slíbil předčasný návrat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

„Hluboce lituji, pokud jsem urazil některého z mnoha Australanů postižených hrozivými požáry vegetace tím, že jsem v tu dobu vyrazil s rodinou na dovolenou,“ řekl Morrison.

V Austrálii vyhlásili výjimečný stav kvůli požárům, lidé v Sydney nosí roušky

Svět

Premiéra k reakci zjevně donutila smrt dvou dobrovolných hasičů ve věku 32 a 36 let, na které spadl strom, když vyjeli na pomoc s hašením. Další tři utrpěli zranění. Morrisona za dovolenou kritizovali Australané nejen na sociálních sítích, ale také při demonstracích v ulicích. Nosili například nápisy „Kde ksakru jsi?“ a volali po jeho rezignaci.

Informace dostávám, brání se Morrison

V rozhovoru pro rádio 2GB premiér potvrdil, že se s rodinou nachází na Havaji. Dodal ale, že jakmile to bude možné, odletí zpět do Austrálie. Zdůraznil pak, že dostává pravidelné informace o situaci kolem požárů.

Foto: Rod McGuirk, ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison.

Australský jihovýchodní stát Nový Jižní Wales ve čtvrtek vyhlásil kvůli rozsáhlým požárům sedmidenní výjimečný stav. Situaci komplikuje vítr a také velmi vysoké teploty, které na některých místech dosahují 45 stupňů Celsia.

Foto: NSWw RFS / Terry Hills Brigade, Reuters

Požár v Novém Jižním Walesu v Austrálii.

Požáry v Austrálii zuří od října. Zatím jim podlehlo osm lidí a zničeno bylo přes 700 stavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám