Hlavní obsah

Okolí se bálo Bidenovi říct, že se mýlí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolí amerického prezidenta Joea Bidena se „příliš bálo“ ptát se ho na klíčová rozhodnutí učiněná v období před stažením USA z Afghánistánu. Listu The Daily Telegraph (DT) to sdělily zdroje blízké administrativě.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden, který čelí největší krizi svého prezidentství, trval na stažení vojáků před výročím útoků z 11. září a přehlížel varování, že armádě nezbude dost času na to, aby z Afghánistánu dostala americké občany a spojence.

„Z rozhovorů s lidmi blízkými administrativě se podařilo sestavit obraz tvrdohlavého a defenzivního prezidenta, který se stále ohání svým zahraničněpolitickým umem, a personálu, který se příliš bojí mu klást otázky,“ napsal DT.

Johnson tlačí na Bidena: Nestahujte ještě vojáky z Kábulu

Zahraniční

„Lidé se prostě příliš bojí říct Bidenovi a Jakeu Sullivanovi (jeho poradci pro národní bezpečnost – pozn. Práva), že se mýlí. Jedna věc je potírat úniky informací, na což se Biden upnul, druhá věc je dopustit takovou chybu,“ upozornil zdroj.

Bagrám neprošel

„Tento Bílý dům je velmi disciplinovaný, zejména pokud jde o úniky informací a podobně. Ale odvrácenou stranou disciplíny je, že pokud řídíte věci autokraticky a nezprostředkováváte si žádný vnitřní nesouhlas, uváznete ve slepé uličce,“ míní vysoce postavený pracovník Pentagonu, který nechyběl na klíčových poradách.

Biden: USA evakuovaly v minulém týdnu z Afghánistánu 13 000 lidí

Amerika

Jiní řekli DT, že na prezidenta neúspěšně naléhali, aby nechal otevřenou leteckou základnu Bagrám, která má více přistávacích drah než mezinárodní letiště Hamída Karzáího v Kábulu a dlouho byla tepajícím srdcem amerických operací v Afghánistánu.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám