Hlavní obsah

Odlomený kus ledovce způsobil v Indii protržení přehrady

Indické úřady se obávají, že až 150 lidí zemřelo poté, co se v neděli odlomil kus himálajského ledovce, který se zřítil nedaleko místní přehrady a protrhl ji, což způsobilo záplavy, informuje agentura Reuters. Podle AP oblasti nacházející se pod ledovcem zasáhla vlna vody společně s bahnem a sutinami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protržení přehrady v IndiiVideo: AP/Reuters

 
Článek

Povodeň zřejmě zničila jednu vodní elektrárnu a druhou poškodila. Úřady severoindického státu Uttarákhand nařídily evakuaci vesnic nacházejících se v okolí řeky Alaknanda. Vláda na místo vyslala pomoc a záchranáře.

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazují množství vody, která se valí oblastí a devastuje ji, píše na svém webu BBC. Zveřejnila také video, na kterém je vidět, jak proud vody strhává část přehrady.

Mimořádný vpád zimy, části Německa zasypal sníh

Evropa

Podle agentury AP povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a vodní elektrárnu Dhauliganga poškodila. Úřady pohřešují 140 pracovníků z obou zařízení. U elektrárny Dhauliganga se nachází tunel, ve kterém zůstalo uvězněných nejméně 16 lidí, uvedla agentura s odvoláním na mluvčího místní policie.

Nedaleko tunelu se už našla těla tří obětí záplav. Na řece Alaknanda a jejích přítocích se nachází několik vodních elektráren. Šéf policie ve státě Uttarákhand Ašok Kumar podotkl, že úřady další přehrady v oblasti evakuovaly.

„Přišlo to velmi rychle, nebyl čas nikoho varovat. Měl jsem pocit, že svět byl smeten,” řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel vesnice Raini, který popsal, že se údolím valila lavina prachu, kamení a vody. Místní obyvatelé se podle něj obávají, že zemřeli pracovníci tamní vodní elektrárny a také vesničané, kteří kolem řeky hledali dřevo nebo pásli dobytek. „Vůbec netušíme, kolik lidí je pohřešováno,” dodal.

Hladina řeky Alaknanda se postupně stabilizuje. „Úroveň hladiny řeky je nyní metr nad normálem, ale průtok se už snižuje,” uvedl na twitteru Trivendra Singh Ravat, představitel státu Uttarákhand.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám