Hlavní obsah

Obama neohlášeně přistál v Afghánistánu

Novinky, rei
Bagrám
Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama přicestoval neohlášeně do Afghánistánu. Namísto plánovaného Kábulu ale nakonec v pátek přistál na základně Bagrám.

Foto: Jim Young, Reuters

Barack Obama zdraví americké vojáky v Bagrámu

Článek

„Neochránili bychom americké občany a neuchránili svobodu bez vaší skvělé každodenní služby. Děkuji vám za sebe, svoji rodinu a všechny Američany,“ řekl shromážděným příslušníkům pozemního vojska, námořnictva i letectva Obama. Žertem se přitom zeptal, zda jsou přítomni i členové americké pobřežní stráže. Obama od vojáků dostal dvě trička na basketbal, který ve Washingtonu hraje s přáteli.

Letadlo s prezidentem muselo přistát na největší základně v zemi a nikoliv letišti u hlavního města kvůli špatnému počasí. Obama se tak nemohl osobně sejít s prezidentem Hámidem Karzáím a hovořil s ním telefonicky. V Bagrámu mluvil s americkými veliteli. Osobně ho přivítal vrchní velitel spojeneckých vojáků v zemi David Petraeus.

Obama do Afghánistánu přicestoval v době mohutné ofenzivy spojenců proti afghánským povstalcům. Za poslední tři měsíce počet zvláštních operací USA v zemi narostl trojnásobně. Právě na tento fakt si Karzáí Obamovi v telefonu stěžoval, uvedla BBC.

Od čtvrtka se po zveřejnění diplomatických depeší na serveru WikiLeaks také znovu mluví o problému korupce v nejvyšších patrech afghánské politiky.

Obama je v Afghánistánu potřetí. První návštěvu uskutečnil ještě jako senátor. Při své poslední cestě v březnu, která z bezpečnostních důvodů trvala jen šest hodin, mluvil s afghánským prezidentem také o korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám