Hlavní obsah

Obama nedodrží volební slib, všechny vojáky z Afghánistánu nestáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Američtí vojáci v Afghánistánu zůstanou i po roce 2016, oznámil ve čtvrtek prezident Barack Obama. Agentura AP už před tím uvedla, že v Afghánistánu po roce 2016 zůstane 5500 Američanů. Obama tedy navzdory předvolebnímu slibu v zemi ponechá vojáky i po svém odchodu z Bílého domu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Spojené státy dodržují své závazky,“ vzkázal afghánské vládě i spojencům Obama a armádní příslušníkům vysvětlil: „Vím, že někteří z vás budou muset zpátky do Afghánistánu. Dnes už to tam sice není jako v roce 2010, kdy tam byla spousta Američanů zabita a zraněna, přesto Afghánistán zůstává nebezpečným. Neposílám vás tam s lehkým srdcem, toto je jedno z mých nejzávažnějších rozhodnutí. Jako váš vrchní velitel ale věřím, že tato mise je důležitá pro naše zájmy a bezpečnost“.

„Je správné to udělat,“ dodal prezident USA a poznamenal, že nepodporuje nekonečné války a opakovaně se už postavil návrhům na intervenci v konfliktu, v němž se nerýsuje řešení.

„V Afghánistánu už ale bylo dosaženo pokroku a v sázce je jeho stabilita. Také vzhledem k tomu, že tam působí mezinárodní koalice, bychom měli vyvinout další úsilí,“ řekl Obama.

Obama tak nesplní svůj předvolební slib, že z Afghánistánu vojáky stáhne. Agendu zdědí jeho nástupce.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Američtí vojáci se po 13 letech oficiálně stahují z Afghánistánu.

Prezident USA původně plánoval, že v zemi na konci příštího roku, kdy už bude zvolen nový prezident, zůstane jen užší skupina vojáků umístěná na americké ambasádě v Kábulu. Nakonec ale ustoupil armádním velitelům, kteří ho podle AP několik měsíců přesvědčovali, že afghánská armáda potřebuje nadále pomoc v boji proti povstalcům z hnutí Tálibán.

Americká vláda naznačovala změnu plánu už nějaký čas. Ministr obrany Ashton Carter ve středu AP řekl, že Američané Afghánistán neopouštějí, protože by tak vzaly za své dosavadní úspěchy v zemi.

Podle nového plánu má v Afghánistánu do konce příštího roku zůstat 9800 amerických vojáků, z nichž 4100 se postupně v následujícím roce stáhne. Časový harmonogram odchodu sil stanoví vojenští velitelé.

USA zahájily intervenci v Afghánistánu s podporou NATO na podzim 2001 po teroristických útocích z 11. září toho roku. Důvodem byla snaha dopadnout strůjce útoků Usámu bin Ládina, který se v Afghánistánu ukrýval a kterého vláda islamistických radikálů z Tálibánu odmítla vydat. Bojové operace Aliance v zemi už skončily, přesto v Afghánistánu nadále působí i čeští vojáci jako poradci a ochránci.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Výběr článků

Načítám