Hlavní obsah

Obama nabízí za ratifikaci smlouvy o odzbrojení modernizaci jaderného arzenálu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jokohama/Washington

Americký prezident Barack Obama při nedělním setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem řekl, že požádá Senát, aby americko-ruskou odzbrojovací smlouvu START ratifikoval ještě letos. Protože demokraté nemají dost senátorů. Chce získat podporu části republikánů, píše CNN. Slíbuje jim čtyři miliardy na modernizaci redukovaného jaderného arzenálu.

Foto: Dmitri Astakhov, Reuters

Obama při setkání s Medvěděvem v Jokohamě

Článek

Už probíhají jednání o modernizaci amerického jaderného arzenálu za čtyři miliardy dolarů. Právě schválení této částky by mohlo zlomit část republikánů. Obama také do návrhu rozpočtu obrany nově začlenil 80 miliard na modernizaci jaderných zbraní v průběhu příštích deseti let, protože čelil kritice, že se nestará dost o bezpečnost USA.

Republikánský senátor Jon Kyl, který je hlavním odpůrcem smlouvy, ale uvedl, že není přesvědčen o tom, že Obama nechá modernizovat arzenál nebo vyvíjet silný protiraketový šít.

Čeká se boj v Senátu

Ve Spojených státech musí být mezinárodní smlouvy ratifikovány dvěma třetinami členů Senátu, což je 67 poslanců ze 100, připomíná ČTK. Demokraté mají ale v odstupujícím Senátu jen 57 hlasů a zpravidla s nimi hlasují dva nezávislí. Skoro desítka republikánů proto musí zvednout ruku, aby byla smlouva ratifikována. Vzhledem ke ztrátám, které demokraté utrpěli ve volbách, si Obama přeje co nejrychlejší ratifikaci, protože v novém Kongresu, který začne pracovat v lednu, by tento proces byl ještě problematičtější. [celá zpráva]

Senát bude hlasovat v prosinci

Obama Medvěděva ujistil, že považuje ratifikaci smlouvy za svou prioritu. Vysoký představitel Bílého domu potvrdil, že jednání s klíčovými senátory o ratifikaci už probíhají.

Demokratický senátor John Kerry, který vede senátní výbor pro zahraniční vztahy, už ve středu uvedl, že je přesvědčen, že hlasování se uskuteční v prosinci.

Obama přesvědčoval Medvěděva

Prezidenti Ruska a USA jednali na okraj jokohamského summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Obama ujišťoval Medvěděva, že smlouva bude ratifikována. Ruská Duma poté, co prohráli demokraté americké sněmovní volby, ratifikaci odložila. Obama by potřeboval upevnění své pozice, aby byla smlouva ratifikovaná.

Obama s Medveděvem novou odzbrojovací smlouvu podepsali v dubnu v Praze. Počet amerických a ruských rozmístěných jaderných zbraní by se podle ní měl snížit asi o 30 procent, hlavic by měla každá stran mít nanejvýš 1550. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám