Hlavní obsah

Obama chce znovu vyměnit vrchního velitele v Afghánistánu

– Washington
Novinky, rei

Velitel amerických i mezinárodních sil v Afghánistánu generál David Petraeus do konce roku svůj post opustí. Ve středu to napsal britský deník The Times.

Článek

Prezident USA Barack Obama plánuje Petraeuse, jmenovaného teprve před osmi měsíci, vyměnit v rámci širší reorganizace amerického velení v Afghánistánu, tvrdí list.

„Generál Petraeus vykonává brilantní práci, ale pracuje prakticky nepřetržitě od (útoků z) 11. září 2001 a nemůže to tak být pořád. Je to náročná práce a on musí být v nějakou dobu vyměněn,“ řekl k tomu mluvčí Pentagonu Geoff Morrell s tím, že Obama s ministrem obrany Robertem Gates už na to myslí.

Podle The Times se v rámci reorganizace plánuje i odchod nynějšího velvyslance v Kábulu Karla Eikenberryho a čtyř dalších předních diplomatů.

Petraeus byl na post velitele v Afghánistánu jmenován loni v červnu poté, co musel Obama zbavit velení generála Stanleyho McChrystala, jenž si před reportérem magazín The Rolling Stone "pouštěl pusu na špacír". Petraeus dříve působil jako vrchní velitel amerických sil v Iráku a na Blízkém východě a ve střední Asii.

Reklama

Výběr článků

Načítám