Hlavní obsah

Noční útok afghánských sil si vyžádal na čtyřicet obětí včetně mnoha civilních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Desítky obětí včetně mnoha civilních si vyžádal v noci na pondělí útok afghánských sil na uskupení Tálibánu v okrese Músa Kala v provincii Hílmand na jihu země, který je baštou vzbouřeneckého hnutí. O civilních obětech informovali místní představitelé, kteří ale uvádějí značně rozdílné počty.

Foto: Profimedia.cz

Afghánské bezpečnostní síly v provincii Hílmand

Článek

„Bylo zabito 35 civilistů a 13 zraněno. Účastnili se svatby poblíž napadeného místa v Chaksaru v okrese Músa Kala, uvedl podle agentury Reuters člen rady provincie Attaulláh Afghán.

V noci se konala razie v domě, kde se údajně cvičili sebevražední atentátníci Tálibánu, ale pod palbu se dostalo i sousední místo, kde se konala svatba.

Další svědci uvedli, že bylo zabito čtrnáct lidí včetně žen a dětí. Vraceli se z předsvatební oslavy, když bylo zasaženo jejich auto. Tři zraněné převezli do nemocnice v hlavním městě provincie Laškargáhu. Podle dalšího z radních Abdula Madžída Achundzadaha však cestou do nemocnice tři civilisté zemřeli a celkem podle něj zemřelo celkem čtyřicet lidí, samých civilistů.

Afghánské ministerstvo obrany podobně jako Američané, uvedlo, že při noční razii bylo zabito nejméně 22 zahraničních bojovníků Tálibánu a zajato čtrnáct dalších. Je mezi nimi pět Pákistánců a jeden Bangladéšan. Podařilo se také zničit úkryt zbraní.

Ministerstvo dodalo pro místní televizi TOLO, že prověřuje údaje o mrtvých civilistech.

Reklama

Výběr článků

Načítám