Hlavní obsah

Nizozemské evakuační letadlo odletělo z Kábulu prázdné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské armádní letadlo odletělo v noci na středu z Kábulu bez jediné evakuované osoby na palubě. Vojákům se nepodařilo z Afghánistánu nikoho odvézt kvůli chaosu, který panuje na mezinárodním letišti. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na nizozemskou ministryni zahraničí Sigrid Kaagovou.

Foto: Uk Mod Crown Copyright 2021, Reuters

Evakuace lidí na letišti v Kábulu

Článek

Vojenský stroj odletěl úplně prázdný, uvedla ministryně. Země má v plánu evakuovat přibližně 1000 diplomatických zaměstnanců, tlumočníků a jejich rodin.

Do Afghánistánu vyrazil z Česka třetí evakuační letoun

Zahraniční

„Je to hrozné. Mnozí čekali se svými rodinami před odletovými bránami,” řekla Kaagová agentuře ANP. „Američtí vojáci, kteří zabezpečují letiště, do nich nevpustili žádné Afghánce, i když měli potřebnou dokumentaci. Letadlo přistálo v Kábulu jen asi na půl hodiny. Doufáme, že dnes se situace zlepší,” uvedla ministryně.

Podobné problémy zaznamenalo v úterý Německo, které prvním evakuačním letem z Kábulu do uzbecké metropole Taškentu přepravilo sedm lidí, ačkoliv kapacita stroje byla 114 míst. Dalšími lety přepravila německá armáda přes 270 lidí.

USA z Afghánistánu letecky evakuovaly 3200 lidí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám