Hlavní obsah

Nigérie vytlačila radikály z Boko Haram z pralesa Sambisa

Abuja

Nigerijská armáda dobyla jednu z posledních bašt fundamentalistické milice Boko Haram na severovýchodě země - les Sambisa. Oznámil to v sobotu nigerijský prezident Muhammadu Buhari. Podle agentury Reuters se ale tuto informaci zatím nepodařilo ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci v Maiduguri

Článek

„Náčelník generálního štábu mi oznámil, že tábor (Boko Haram v Sambise) padl kolem 13:35 v pátek 23. prosince a že teroristé jsou na útěku a už se nemají kam schovat,” uvedl v sobotu prezident Buhari. Dodal, že jde o dlouho očekávané a nejskvělejší zprávy ”o konečném rozdrcení teroristů z Boko Haram v jejich poslední enklávě”.

Agentura AP uvedla, že prezidentovo prohlášení ještě zdaleka neznamená brzký konec bojů. Hnutí stále podniká atentáty. [celá zpráva] Často při nich využívá dětí.  [celá zpráva]

Nepřístupný les Sambisa o rozloze 1300 kilometrů čtverečných leží na severovýchodě Nigérie a Boko Haram ta mělo řadu táborů. V lese zahájila nigerijská armáda ofenzivu proti Boko Haram na jaře 2015. Postupovala ale velmi pomalu, neboť oblast byla podminovaná a bojovníci Boko Haram měli výhodu znalosti terénu.

Radikálové se z Boko Haram od roku 2009 snaží vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría. Fundamentalisté z Boko Haram, která loni slíbila věrnost Islámskému státu (IS), terorizují i příhraniční oblasti států sousedících s Nigérií - Kamerunu, Nigeru a Čadu.

Boje s nimi si dosud vyžádaly na 20 000 obětí. Asi 2,6 miliónu lidí muselo kvůli nim opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám