Hlavní obsah

Nezvládli jsme vůbec nic, přiznal Kim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Žádné z cílů, které si země vytkla, se nepodařilo splnit, přiznal severokorejský vůdce Kim Čong-un v projevu na zasedání vládnoucí Korejské strany práce. Kongres se koná po pěti letech uprostřed světové pandemie koronaviru, která na Severní Koreu především ekonomicky tvrdě dopadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V KLDR začal za účasti Kim Čong-una sjezd vládnoucí strany, první po pěti letechVideo: AP

 
Článek

V projevu, jímž zahájil kongres, Kim uvedl, že cíle stanovené na sjezdu strany v roce 2016 „se nepodařilo z velké části splnit v téměř žádném sektoru“. Potíže, s nimiž se země musela vyrovnat, popsal jako „nejhorší ze všech, jaké kdy byly“.

Slíbil také stanovit nové cíle. „Měli bychom dále rozšiřovat úspěchy a vítězství, kterých jsme dosáhli svým úsilím, a zabránit bolestivým lekcím,“ řekl Kim a zdůraznil potřebu nového pětiletého plánu rozvoje.

Kima zřejmě očkovali proti koronaviru, který v jeho zemi nesmí existovat

Svět

Sjezd Korejské strany práce by měl pokračovat, státní agentura KNC ale ovšem neupřesnila, kdy skončí. Předchozí trval čtyři dny. Oficiálně je sjezd nejvyšším rozhodovacím orgánem strany. Důležitá každodenní rozhodnutí však činí Kim a jeho vláda.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un

Sjezd by mohl Kimovi poskytnout možnost posílit své pravomoci oznámením nových cílů, jmenováním jeho věrných do hlavních funkcí a výzvou k silnější jednotě pod jeho vedením, upozornila agentura AP.

Kim Čong-un projevem rozplakal diváky i sám sebe

Svět

Země podle britského serveru Daily Mail sice tvrdí, že nezaznamenala žádný případ nákazy Sars-CoV-2, ale uzavření hranic s Čínou, jejím největším obchodním partnerem, jí silně otřáslo. Vzájemný objem obchodu se za prvních 11 měsíců loňského roku propadl meziročně zhruba o 79 procent, uvedl analytik IBK Economic Research Institute Song Če-kuk. Hrubý domácí produkt země podle jeho odhadu loni klesl o 9,3 procenta.

Severní Koreu navíc sužovala řada přírodních neštěstí a trvající sankce ze strany USA.

KLDR představila obří mezikontinentální raketu

Svět

Jihokorejská rozvědka upozorňuje, že koronavirus, navzdory tvrzení KLDR, se v zemi mohl vyskytnout vzhledem k tomu, že před uzavřením hranic koncem loňského ledna Severní Korea udržovala obchodní i další styky s Čínou, kde se objevily vůbec první případy infekce virem Sars-CoV-2.

Reklama

Výběr článků

Načítám