Hlavní obsah

Nepálská vláda se sejde na Mount Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Nepálská vláda uspořádá jedno ze svých zasedání v tomto měsíci na nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Chce tím upozornit na hrozbu, kterou představuje globální oteplování pro himálajské ledovce. Kabinet Nepálu tak jde ve stopách vlády souostroví Maledivy, jež nedávno v potápěčské výstroji zasedala na mořském dně.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Mount Everest

Článek

Nepálští ministři se ke svému jednání sejdou na Mount Everestu v základním táboře, který leží v nadmořské výšce 5300 metrů a je tradičním východiskem horolezců pokoušejících se dosáhnout nejvyššího bodu světa. Na místo premiéra Madhava Kumára Nepála a další členy vlády přepraví letadlo.

Zasedání je další akcí v kampani před blížícím se ekologickým summitem OSN, který se bude konat v prosinci v dánské metropoli Kodani. Tématem kodaňské konference je nová dohoda nahrazující Kjótský protokol o omezování emisí skleníkových plynů, které podle vědců přispívají ke změnám klimatu.

Na konferenci se chystá spolu se svými horolezeckými kolegy i známý nepálský šerpa Appa, který na vrcholu Mount Everestu, v nadmořské výšce 8850 metrů, stanul již devatenáctkrát.

Šerpa Appa chce v Kodani upozornit na dopady klimatických změn na horské oblasti. Nepál se obává dalšího oteplování planety především kvůli tání himálajských ledovců, jejichž voda vytváří jezera, která by po případném protržení hrází mohla zatopit řadu nepálských vesnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám