Hlavní obsah

Nejméně 19 obětí po útoku na kábulskou vojenskou nemocnici

Kábul
Aktualizováno

Úterní výbuch u největší vojenské nemocnice v Kábulu si vyžádal podle posledních údajů 19 mrtvých a 50 zraněných. Podle agentury AFP to uvedl představitel afghánského ministerstva zdravotnictví. Po dvou explozích následovala střelba, uvedla televize TOLONews.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejméně 15 obětí po útoku na kábulskou vojenskou nemocniciVideo: AP

 
Článek

„Nejméně 19 těl a asi 50 zraněných bylo převezeno do nemocnic ve městě,” uvedl představitel ministerstva zdravotnictví, který si nepřál být jmenován.

Zástupce mluvčího Tálibánu Bilál Karímí sdělil, že k první explozi došlo kolem 13. hodiny před vchodem do nemocnice Sardara Muhammada Daúda Chána s 400 lůžky. Druhý výbuch byl v její blízkosti. Nad nemocnici stoupal hustý dým.

„Útok provedl sebevražedný atentátník na motocyklu, který se odpálil u vchodu do nemocnice, a další ozbrojenci, kterým se podařilo proniknout dovnitř,” řekl AFP nejmenovaný činitel Tálibánu. „Všichni útočníci byli nakonec zneškodněni bojovníky hnutí, kteří dorazili na místo,” dodal.

Druhý výbuch nastal asi deset minut po prvním, když už byli útočníci v areálu nemocnice.

Podle TOLONews sanitky odvážely zraněné z místa před vchodem do vojenské nemocnice.

Mohl útočit Islámský stát 

Oficiální tisková agentura Bachtár útok připisuje Islámskému státu. Cituje svědky, podle nichž do nemocnice pronikla skupina jeho bojovníků a střetla se s bezpečnostními silami. Oficiálně se k útoku nikdo nepřihlásil.

Výbuch v mešitě v afghánském Kundúzu, počet mrtvých dosáhl 50

Svět

Od poloviny srpna, kdy se v Afghánistánu dostalo k moci radikální hnutí Tálibán, provedl Islámský stát sérii útoků na mešity a další cíle. V roce 2017, kdy byla v čele Afghánistánu Západem podporovaná vláda, zaútočil Islámský stát na stejnou kábulskou vojenskou nemocnici a zabil přes 30 lidí.

Tálibán vede tajnou válku proti Islámskému státu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám