Hlavní obsah

Neberte nám haku, žádají Maorové odpůrce vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maorové, kteří považují rituál haka za své dědictví, vyzvali minulý týden demonstranty na Novém Zélandu, kteří protestují proti očkování a protiepidemiologickým opatřením, aby přestali používat jejich obřadní válečný tanec k propagaci svých názorů. Sdělila to televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Maorové převádějící tanec Haka

Článek

V posledních týdnech odpůrci vakcinace na shromážděních opakovaně předváděli Ka Mate, maorský tanec haka, který kolem roku 1820 složil Te Rauparaha, bojovník kmene Ngāti Toa.

Kmen Ngāti Toa ve svém prohlášení zdůraznil: „Nepodporujeme jejich postoj a nechceme, aby naše obyčeje byly spojovány se zprávami, které šíří.“

Ačkoli vzniklo mnoho forem haky různých kmenů pro různé účely a příležitosti, Ka Mate je nejznámější, protože tanec po desetiletí předvádějí hráči legendárního týmu All Blacks při mezinárodních ragbyových zápasech. Zahrnuje hrůzostrašnou ukázku rytmického dupání a bojových výkřiků, koulení očima a mlaskání jazykem.

Reklama

Výběr článků

Načítám