Hlavní obsah

NATO se hájí před libyjskými vzbouřenci, kteří si stěžují, že ztratili Brigu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází/Neapol

Severoatlantická aliance ve středu odmítla kritiku libyjských vzbouřenců, že nic nepodniká proti Kaddáfího vojskům a že je nepružná při plánování zásahů. Mluvčí NATO Carmen Romerová uvedla, že na středu je naplánováno 200 misí, což je výrazně více než v pondělí. Vzbouřenci si stěžovali, že se museli stáhnout z Brigy, protože neměli dostatečnou podporu ze vzduchu, uvedl Wall Street Journal.

Foto: Youssef Boudl , Reuters

Vozidlo rebelů u Brigy míjí sanitku.

Článek

Romerová uvedla, že v pondělí letouny aliance podnikly 137 letů, v úterý 186 a na středu jich plánují 200. Za týden od převzetí velení jich podnikly 851. Vysvětlila ale, že nelze vystartovat okamžitě a zasáhnout každý cíl. Podle ní je prioritou vyhnout se civilním obětem.

Jeden z velitelů rebelů, generál Abdil Fatah Junis, si stěžoval, že NATO neposkytuje dostatečné krytí ze vzduchu, takže ani jejich nově zreorganizované jednotky neuspěly. Kaddáfího dělostřelectvo mělo převahu a donutilo je stáhnout se.

V úterý ráno před rozedněním čelily protiútoku Kaddáfího sil, takže nestihly samy zaútočit, a v poledne už byly zatlačeny do vzdálenosti 20 kilometrů od města.

Rebelové marně hleděli na oblohu, jestli se nezjeví spása v podobě koaličních letadel. Jeden z rebelů se ptal: „Je NATO s námi, nebo proti nám?“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské video útoku vládních vojsk na Brigu Video: Reuters

Rebelové automaticky berou NATO jako sílu na své straně, která jim má poskytovat podporu ze vzduchu, i když to generální tajemník organizace Anders Fogh Rasmussen několikrát odmítl a zdůraznil, že NATO jen dbá na dodržování rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

NATO na to zareagovalo zvýšením počtu průzkumných letů, které mají odhalit přesuny tanků na východ.

Carmen Romerová navíc zdůraznila, že prioritou byla Misuráta. Právě na ní se soustředily nálety a podle jejích slov tam bylo zničeno vybavení Kaddáfího armády.

Podle generála vzbouřenců Abdíla Fataha Juníse ale koalice selhala i u Misuráty: „Co NATO dělá? Neudělali nic. Útok sem, útok tam, to k ničemu nevede. NATO nechává umírat lidi u Misuráty každý den. Jestli by NATO čekalo další týden, nebude žádná Misuráta." [celá zpráva]

„Máme jasný mandát. Uděláme vše, abychom ochránili civilisty v Misurátě,“ namítal mluvčí a velitel operací NATO brigádní generál Mark van Uhm. Zdůraznil, že útoky jsou stále složitější. Tanky jsou ukryté, obyvatelé se používají jako lidské štíty.

Libye plánovala likvidovat civilisty ještě před propuknutím nepokojů

Vrchní žalobce mezinárodního trestního soudu Louis Moreno Ocampo oznámil ve středu, že Libye plánovala případné protesty rozdrtit pomocí likvidace civilistů. Chystala se na to ještě před tím, než nepokoje propukly.

Foto: Youssef Boudl , Reuters

Raketomet na vozidle rebelů

„Máme důkazy, že po lednových nepokojích v Tunisku a Egyptě, lidé z Kaddáfího režimu plánovali, jak zvládnout demonstrace v Libyi. Plánovali, že od počátku použijí slzný plyn, a když to selže, budou střílet," píše BBC

Očekává se, že se nakonec vydá zatykač na Kaddáfího i jeho syny. Skutečnost, že Libye plánovala i použití ostrých střel ale zase není tak překvapivá a těžko by obstála jako klíčový důkaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám