Hlavní obsah

Následovník srílanského radikála chtěl útočit v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

V Indii zadrželi žáka srílanského radikálního duchovního Zahrána Hašíma, považovaného za organizátora teroristických útoků islamistů na kostely a hotely Srí Lance z 21. dubna. Po zadržení se devětadvacetiletý Rijas abú Bakír přiznal, že v chtěl v rodném státě Kerála spáchat sebevražedný atentát.

Foto: ČTK/AP

Muhammad Zahrán Haším mezi radikály na záběru agnetury Amak navázané na Islámský stát

Článek

O zadržení podezřelého informoval Národní vyšetřovací agentury (NIA), která má potírání terorismu na starosti. Zadržen byl v Kerále v rámci razie proti islámským radikálům, při které byly v neděli prohledána tři místa a zadrženi tři lidé podezřelí z vazeb na Islámský stát.

NIA zadržela Rijase abú Bakira v rámci pátrání po Indovi, který se snažil přidat k Islámskému státu. Rijas se dostal do kontaktu s podezřelým, který šířil audio nahrávky, vybízející ke spáchání teroristických útoků v Indii.

Během výslechu podezřelý Rijas abú Bakir podle NIA vypověděl, že více než rok sledoval projevy a videa srílanského radikálního duchovního Zahrána Hašíma a indického salafistického kazatele Zakira Naika. Také se přiznal, že se chystal spáchat sebevražedný atentát v indickém státu Kérala na jihu země.

Rijas byl také v kontaktu s dalším radikálem Abulem Rašídem Abdullou, který v Kerále rekrutoval bojovníky do Islámského státu. Také si chatoval s Abdulem Chajumem abú Chalidem, který je zřejmě v Sýrii.

Foto: Reuters TV, Reuters

Muhammad Zahrán Haším uprostřed radikálů

Rijas se podle listu The Economic Times přiznal, že se snažil ostatní členy buňky přesvědčit, aby následovali Zahrána Hašíma, ale nepřesvědčil je, protože na rozdíl od něj nevládli tamilštinou. S Hašímem se podle výpovědi nesetkal, ale zřejmě jezdil do státu Tamilnadu na jihu Indie, kde byl v kontaktu s dalšími radikály.

Zpráva o zadržení přišla Rijase abú Bakira čtyři dny poté, co list The Hindu oznámil s odvoláním na srílanské bezpečnostní zdroje, že Zahrán Haším strávil nějakou dobu na jihu Indie a udržoval kontakt s mladíkem indického původu.

Při útocích na Srí Lance se odpálil v hotelu Shangri-La i Zahrán Haším. Zaútočili v něm dva sebevražední atentátníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám