Hlavní obsah

„Naprosto úžasný déšť“ i nová pohroma. V požáry sužované Austrálii zapršelo

– Canberra

Bouřky doprovázené intenzivními srážkami zasáhly v pátek východní pobřeží Austrálie a potěšily hasiče, kteří tam bojují s rozsáhlými lesními požáry, i farmáře potýkající se s vleklými suchy. Počasí však s sebou nese i riziko bleskových záplav či padajících stromů. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Déšť v AustráliiVideo: AP/Reuters

 
Článek

Austrálie se potýká od září s požáry vegetace, které podle Reuters připravily o život již 29 lidí a miliony zvířat, zničily přes 2500 domů a sežehly území o rozloze větší, než má Česká republika.

Kouř z australských požárů by mohl obkroužit celou zeměkouli

Věda a školy

Meteorologové předpovídají, že v mnoha regionech nejhůře postižených států Viktorie a Nový Jižní Wales lze bouřky a lijáky očekávat i v příštích dnech. Platí to i pro oblasti, které nezažily silné srážky již několik let, uvedli meteorologové z Nového Jižního Walesu.

Neuhasí všechno

„Tento déšť je naprosto úžasný,” řekl agentuře Reuters chovatel dobytka Sam White, který žije nedaleko města Guyra v Novém Jižním Walesu. „Přinesl dostatečné množství vody a umožnil naplnění našich přehrad,” dodal.

Už teď je ale jasné, že ne všude zaprší dostatečně. Například ve městě Nyngan ve státe Nový Jižní Wales spadlo sotva pár kapek. „Prach doprovázející bouři se přehnal velmi rychle. Bohužel s ním spadly jen dva milimetry srážek,” řekl agentuře AP jeden z místních farmářů.

Australská policie viní 24 lidí z úmyslného zakládání požárů

Svět

Hasiči uvedli, že stávající srážky sice nedokážou uhasit všechny požáry, výrazně ale pomohou zastavit jejich šíření. Lijáky rovněž pomohly vyčistit oblohu nad Austrálií; Sydney, Canberra a Melbourne ale i v pátek zůstaly kvůli dýmu z požárů ve stovce nejvíce znečištěných měst světa, uvedla agentura Reuters.

Australští hasiči zachránili před požáry vzácné wollemie

Svět

Bouřkové počasí s sebou přineslo i rizika v podobě bleskových záplav či padajících stromů. V jednom z národních parků museli zaměstnanci zachraňovat koaly ze záplavových vod a zahánět košťaty krokodýly, napsala agentura Reuters.

Foto: Tracey Nearmy, Reuters

Oblohu v Novém Jižním Walesu zbarvily požáry do černé a červené (foto ze začátku ledna)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám