Hlavní obsah

Australští hasiči zachránili před požáry vzácné wollemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australští hasiči zachránili během požárů vzácné stromy wollemie vznešené, které volně v přírodě rostou na jediném místě ve světě v Novém Jižním Walesu. Ten patří mezi australské státy, které jsou nejvíce postiženy ničivými požáry, při kterých zemřelo 28 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australští hasiči při požárech zachránili prehistorické wollemieVideo: Reuters

 
Článek

Wollemie vznešená byla dlouho známá jen v podobě zkamenělin z dob dinosaurů, než několik desítek exemplářů objevil v roce 1994 zaměstnanec správy národního parku Wollemi David Noble.

Wollemie přežily dinosaury. Museli jsme udělat vše, abychom je zachránili.
Ministr životního prostředí Nového Jižního Walesu Matt Keane

Hasiči na místě instalovali zavlažovací systém napájený místními zdroji vody, aby stromy zůstaly vlhké. Letadla hasičského sboru na okolní lesy vypouštěla látku zpomalující hoření, aby zamezila rychlému postupu požáru a snížila intenzitu plamenů.

Požár, který strom ohrožoval, se nakonec podařilo dostat pod kontrolu a prehistorické stromy byly zachráněny, přestože některé z nich jsou ožehnuty.

„Wollemie přežily dinosaury. Když jsme viděli, že se k nim blíží oheň, museli jsme udělat vše, abychom je zachránili,“ řekl ministr životního prostředí Nového Jižního Walesu Matt Keane.

Wollemie vznešená, která na planetě rostla už před 175 miliony let, je přísně chráněná. Před veřejností je tajena konkrétní lokalita, kde se vyskytuje, a do oblasti, kde se stromy nachází, je vstup zakázán.

Ničivé požáry vypukly v Austrálii loni v září. Od té doby přišlo o život 28 lidí, spáleno je 2600 domů a zničeno více než deset milionů hektarů porostu, což je větší území než rozloha České republiky. Ve čtvrtek přišel do oblastí sužovaných požáry dlouho očekávaný déšť. Podle meteorologů by mělo pršet až do pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám