Hlavní obsah

Na policisty v Austrálii útočil islámský radikál, nemusel být sám

Melbourne

Na policejní stanici v australském Endeavour Hills v Melbourne zastřelili v úterý 18letého Abdula Numana Haidera, který zaútočil nožem na dva policisty. Ti ho měli vyslechnout kvůli podezření z vazeb na islámské radikály. Úřady se podle čtvrtečního vyjádření obávají, že nemusel jednat osamoceně, uvedly BBC a australská ABC.

Foto: Reuters TV, Reuters

Policejní stanice Endeavour Hills v Melbourne, kde útočil mladý Afghánec.

Článek

Haider bodl jednoho policistu, když se mu pokoušel podat ruku. Pak bodl dalšího. První tasil zbraň a zastřelili ho. Oba policisté jsou po operacích ve stabilizovaném stavu.

Mladík byl předvolán na protiteroristické oddělení, protože v minulém týdnu při zátahu na islámské radikály v Brisbane a Sydney měl nést vlajku Islámského státu.

Foto: Julian Smith, ČTK/AP

Australské policejní expertka zajišťuje důkazy a útoku islámského radikála v in Melbourne.

Haider, který se před deseti lety přistěhoval s rodinou z Afghánistánu, měl vazby na islámské radikály a byl podezřelý z terorismu.

Podle policejního šéfa státu Victoria Kena Laye je možné, že útok mohl být součástí širší akce: „Je tu informace, že v době, kdy přišel na policejní stanici, mluvil s dalšími lidmi. Zatím ale není jasné, zda s ním byli tito lidé na policejní stanici, nebo ho před ní vysadili, či na něj čekali.“

Foto: Reuters TV, Reuters

Policejní vozy před melbournskou policsjní stanicí Endeavour Hills. kde útočil mladík

Australská policie uspořádala zátah na islámské radikály, když se dozvěděla, že by mohli unést náhodně vybraného Australana a uříznout mu hlavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám