Hlavní obsah

Na Maltě zabavili v Rusku vytištěné libyjské dináry za 27 miliard

– Moskva/Washington

Maltské úřady v tomto týdnu zabavily libyjské dináry za 26,7 miliardy korun, uvedlo v pátek americké ministerstvo zahraničí. USA ocenily Maltu za zásah a vyzvaly Rusko, jehož tiskárna peníze vytiskla, aby se přestalo vměšovat do dění v Libyi. Moskva popírá cokoli nezákonného a požaduje navrácení peněz.

Foto: Handout, Reuters

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar

Článek

Peníze byly určené pro paralelní struktury, tedy pro orgány na východě Libye, kterou kontroluje polní maršál Chalífa Haftar. Rusko popřelo, že by šlo o padělky, podle Moskvy byl tisk cenin legálně objednán, uvedl server Middle East Observer.

„Spojené státy vítají oznámení vlády Maltské republiky z 26. května o zabavení padělané libyjské měny ve výši 1,1 miliardy dolarů, kterou vytiskla akciová společnost Goznak vlastněná ruským státem na objednávku nelegitimní paralelní entity,” uvedla v prohlášení americké diplomacie, která tak naznačila, že si peníze objednala vláda na východě země.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že nejde o žádné padělky. Goznak podle něj bankovky tiskl na základě legální objednávky: „Falešné nejsou tyto libyjské dináry, ale americká tvrzení.”

Americké ministerstvo zdůraznilo, že jedinou legitimní centrální bankou v Libyi je ta, která sídlí v Tripolisu. „Příliv padělaných bankovek libyjské měny vytištěných Ruskem v posledních letech zhoršil hospodářské potíže Libye,” tvrdí se v prohlášení. USA zdůraznily „potřebu, aby Rusko ukončilo neblahé a destabilizující akce v Libyi“.

Nejde o první dodávku

Goznak ale ve svém prohlášení uvedl, že OSN zkoumalo dodávku peněz a nepovažuje ji za porušení sankcí uvalených na Libyi. Peníze byly objednané druhou libyjskou vládou sídlící v Benghází, která kontroluje východ země.

AFP napsala, že podle zprávy expertů OSN předané v prosinci loňského roku Radě bezpečnosti OSN, dodala ruská společnost Goznak v letech 2016 až 2018 paralelní centrální bance na východě Libye bankovky libyjské měny v úhrnné hodnotě 7,1 miliardy dolarů.

Rusko vyslalo do Libye bojová letadla, Pentagon zveřejnil jejich satelitní snímky

Svět

Chaos v rozdělené zemi 

Východ Libye ovládá vláda sídlící v Benghází spojená s polním maršálem Chalífou Haftarem. Jím vedená Libyjská národní armáda se pokouší už rok marně dobýt Tripolis, kde sídlí mezinárodně uznaná vláda premiéra Faíze Sarrádže. Její součástí ovšem nejsou východolibyjští představitelé, protože Sarrádž odmítl svěřit Haftarovi velení nad armádou. Rusko připomíná, že Haftara do funkce jmenoval řádně zvolený libyjský parlament a mimo vládu stojí jen kvůli neochotě Sarrádže ustoupit.

Rusko podporuje stejně jako Egypt, Spojené arabské emiráty nebo Francie Chalífu Haftara a východolibyjskou vládu v Tobrúku a Benghází. Haftarově LNA pomáhají ruští žoldnéři z Vagnerovy skupiny, zatímco provládní milice dostávají moderní zbraně z Turecka, které do Libye vyslalo i syrské bojovníky.

Od svržení Muammara Kaddáfího, k němuž přispěly v roce 2011 i akce západních zemí, panuje v zemi chaos.

Reklama

Výběr článků

Načítám