Hlavní obsah

Mrtvých po zemětřesení v Pákistánu je už přes 500, záchranu ztěžují útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Počet obětí zemětřesení v pákistánském Balúčistánu vystoupal na víc než 500, oznámily tamní úřady. Odhadují, že živel postihl na 300 000 lidí, kteří žijí v šesti okresech této jihozápadní provincie. Do mnohých míst se ještě záchranáři nedostali kvůli špatným nebo neexistujícím silnicím. Záchranné práce navíc ztěžují útoky místních separatistů, uvedla v pátek BBC.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

V Balúčistánu zemětřesení zničilo až 90 procent domů, většinou z nepálených cihel.

Článek

Počet mrtvých při úterním silném zemětřesení v pákistánské provincii Balúčistán se podle úřadu provincie zvýšil na 515.

Zemětřesení udeřilo v úterý silou 7,7 stupně Richterovy škály. Bylo tak silné, že ho pocítili až v Dillí či Dubaji. Na některá místa se ale záchranáři nedostali ani po třech dnech. Přeživší přitom nutně potřebují zdravotní péči, potraviny, vodu.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Přeživší si staví prozatímní bydlení.

Záchranné práce komplikuje také skutečnost, že je vedou pohraničníci, kteří v Balúčistánu bojují s místními separatisty a čelí obvinění z nezákonných praktik včetně únosů civilistů.

Ve čtvrtek se terčem útoku stal i vrtulník se šéfem národního úřadu pro krizové situace generálem Alamem Saídem. Následně se pod palbou ocitla jednotka pohraničníků v oblasti Awaranu, která byla otřesy postižena nejhůř.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám