Hlavní obsah

Mezi zabitými agenty na základně CIA byl i jordánský špión

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezi osmi lidmi zabitými minulý týden na tajné základně CIA v Afghánistánu byl i kapitán jordánské zpravodajské služby Alí bin Zajd. S odkazem na jordánskou tiskovou agenturu to uvedl deník The Washington Post.

Článek

Agentura k incidentu, který si vyžádal životy sedmi údajně předních agentů CIA, nedodala žádné podrobnosti. Americký list ale napsal, že zpráva dává vzácně nahlédnout na spolupráci mezi americkými a jordánskými službami, která v boji proti islámským teroristům nabývá na důležitosti.

Jordánci jsou experty na radikální skupiny, ať už šíitské nebo sunnitské, umějí vyjednávat a mají dobrou síť informátorů, řekl deníku bývalý důstojník CIA v oblasti Jamie Smith.

Americké a jordánské služby prý spolupracují tři desítky let a dobré vztahy dokumentuje volný vstup pro styčného důstojníka CIA do ústředí jordánské agentury v Ammánu. V minulosti se prý díky partnerství Američanů s Jordánci podařilo odvrátit několik teroristických akcí a Jordánci údajně v létě 2001 varovali Američany před chystaným velkým útokem na půdě USA.

Po leteckých útocích z 11. září 2001 Jordánsko souhlasilo s vytvořením společného operačního centra své zpravodajské služby s americkou. Jordánští agenti pomáhali s výslechy občanů jiných zemí, které tajně přepravovala letadla CIA.

Útok na předsunutou operační základnu Chapman v provincii Chóst se udál ve středu večer. Základna slouží také jako centrum civilistů pracujících v zemi na rekonstrukčních projektech. Útočník, afghánský policista, se odpálil v místní posilovně. K útoku se přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám