Hlavní obsah

Maso z velryb ulovených Japonci se prodávalo v USA i v Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maso z velryb ulovených v rámci japonského vědeckého programu se podle BBC prodávalo nejen v Japonsku, ale také v USA a v Jižní Koreji. Tým expertů, filmařů a ekologických aktivistů objevil velrybí maso v jedné restauraci v Los Angeles a v jednom korejském suši-baru v Soulu.

Článek

Odborníci zjistili původ masa nabízeného v jedné losangeleské restauraci pomocí genetické identifikace. Ta potvrdila shodu vzorku s tkání plejtváka sejvala, který byl prodán v Japonsku. Podle agentury AP již bylo s losangeleskou restaurací servírující velrybí maso zahájeno trestní řízení. Podnik byl uzavřen a jeho šéfkuchař i majitelé čelí vysokým pokutám.

Podobný objev ohlásili také z jisté suši restaurace v jihokorejské metropoli, kde při dvou různých příležitostech v červnu a v září 2009 získali 13 různých velrybích produktů vyrobených z masa plejtváka sejvala, plejtváka malého, plejtváka myšoka a také z masa delfínovitého kytovce plískavice šedé. DNA plejtváka myšoka, druhého největšího kytovce na světě, odpovídalo masu prodávanému na japonských trzích, sdělili vědci ve své zprávě.

Nálezy z obou restaurací prokazují přetrvávající existenci ilegálního obchodu s chráněnou faunou i mezi státy, které jsou signatáři Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán od roku 1986. Tokiu ale byla udělena kontroverzní výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Maso z kytovců je pak prodáváno japonské veřejnosti v obchodech a restauracích.

Japonsko neustále usiluje o možnost obnovit lov kytovců, v čemž ho podporuje Norsko a Island. Austrálie naopak chce Japonsko kvůli lovu pro vědecké účely hnát před mezinárodní tribunál.

Reklama

Výběr článků

Načítám