Hlavní obsah

Malijský prezident po vojenské vzpouře odstoupil z funkce

Bamako

Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita odstoupil z funkce jen několik hodin poté, co jej společně s premiérem Boubouem Cissém zajali armádní vzbouřenci. Podle agentury AFP to prezident oznámil ve státní televizi s tím, že demisi podá rovněž vláda a bude rozpuštěn parlament.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita odstoupil z funkce

Článek

„Chtěl bych vám v tuto chvíli oznámit moje rozhodnutí vzdát se mých funkcí, všech mých funkcí, od nynějšího okamžiku,” řekl Keita v krátkém vysílání s rouškou na ústech, kterou nosí vzhledem k pandemii covidu-19. „Nechci, aby byla kvůli mému setrvání u moci prolita krev,” dodal.

Keitu zajali v úterý vojáci v jeho prezidentském sídle. Vzpoura vznikla na vojenské základně Kati nedaleko hlavního města Bamako, které nyní povstalci v podstatě ovládají.

Vzbouřenci v Mali zadrželi prezidenta a premiéra

Zahraniční

Proti Keitově vládě se v zemi již několik měsíců pořádají demonstrace. Opozice totiž zpochybňuje jeho znovzvolení v jarních volbých, řada lidí je rovněž nespokojena s tím, že si podle nich vláda nedokáže poradit s rostoucím vlivem ozbrojených islamistů na severu a v centrální části země.

Poslední vývoj v Mail již odsoudila Africká unie, OSN, Evropská unie či Francie, která má v zemi několik tisíc vojáků. Desítky svých příslušníků v Mali udržuje také česká armáda, podle vyjádření generálního štábu armády ČR jsou všichni v pořádku.

Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) povstání odsoudilo a rozhodlo se uzavřít hranice svých členských států s Mali. Přerušilo rovněž veškeré finanční styky s touto zemí a vyjádřilo se pro uvalení sankcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám