Hlavní obsah

Loď s Kellnerovou zlatonosnou rudou poškodili při nakládání, proto se potopila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přetížená nákladní loď Amurskaja, které se se potopila se 750 tunami zlatonosné rudy, šla koncem října v Ochotském moři ke dnu, protože byla naložena zakázaným, avšak levnějším způsobem. Uvedli to v pondělí vyšetřovatelé. Z devítičlenné posádky byl zatím nalezen jeden mrtvý námořník. Ruda patřila společnosti Polymetall, jejímž spolumajitelem je český miliardář Petr Kellner.

Foto: Profimedia.cz

Ruská loď a vrtulník pátrají posádce z potopené lodi Amurskaja.

Článek

"Loď nechali stát na dřevěné konstrukci vysoké osm metrů (jako hladina přílivu v místě), čekali na odliv a pak nakládali," řekla jedna z vyšetřovatelek Natalja Silkinová internetovému portálu deníku Izvestija. Kamenitý podklad, na kterém na mělčině loď ležela, mohl pod tíhou zlaté rudy způsobit v trupu lodi mikrotrhliny. Loď vezla 750 tun zlatonosné rudy, o 150 tun více, než byla její nosnost.

Původní verze počítala s tím, že se ve velkých vlnách náklad rudy přesunul k jedné straně a loď se převrátila a potopila.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

U Ruska zmizela loď se zlatonosnou rudou

Pátrání po posádce pokračovalo bezvýsledně i o uplynulém víkendu. Některé části vraku v hloubce 25 metrů záchranáři dosud neprohledali. Záchranné čluny na lodi nejsou. Zatím se našlo jen jedno mrtvé tělo. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé spekulují o tom, že těla se z lodi mohla dostat i působením vodních proudů, které je odnesly daleko od místa. Pátrací čety už prohledaly 30 000 kilometrů čtverečních ze vzduchu a prošli 250 kilometrů pobřeží.

Loď se potopila 28. října u ostrovů Šantar.[celá zpráva]

Vrak byl nalezen 7. listopadu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám