Hlavní obsah

Loď se zlatonosnou rudou z Kellnerova naleziště našli na mořském dně

Ruští potápěči objevili ve středu na dně Ochotského moře pohřešovanou loď Amurskaja, která zmizela 28. října s devítičlennou posádkou a nákladem 700 tun zlatonosné rudy. Těla členů posádky nenašli, podle oficiálních míst se však námořníci zřejmě pokusili evakuovat.

Článek

Potápěči, kteří loď v hloubce 25 metrů objevili, přečetli na jejím boku nápis Amurskaja, uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Nákladní loď Amurskaja přepravovala náklad zlaté rudy ze sibiřských dolů, jejichž spolumajitelem je český miliardář Petr Kellner. Pohřešuje se od 28. října, kdy zmizela z radarů u Šantarských ostrovů. Předtím posádka vyslala tři nouzové signály. [celá zpráva]

Záchranáři objevili v pondělí v Ochotském moři olejové skvrny a sonar potvrdil, že na dně se nachází velký objekt, který délkou i šířkou odpovídá zmizelé lodi Potápěči se ale nemohli dodnes kvůli špatnému počasí ponořit na dno a objekt prozkoumat.

Těla posádky potápěči zatím neobjevili. Neprohledali ale ještě vnitřek lodi. Podle odborníků ministerstva námořní a říční dopravy se posádka s velkou pravděpodobností pokusila evakuovat. Svědčí o tom například to, že dveře do podpalubí pod můstkem zůstaly otevřené a chybí záchranné čluny, které byly na pravém boku. Nelze ale vyloučit ani to, že se čluny utrhly, když se loď potápěla.

Policie již zadržela ředitele společnosti, které loď patřila. Je podezřelý z nedbalosti vedoucí k několika úmrtím a z porušení pravidel bezpečnosti námořní přepravy. Loď vyplula na moře za špatného počasí a byla přetížena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám